Икономистите предлагат 50% увеличение на цената на тока у нас

Икономистите предлагат 50% увеличение на цената на тока у нас
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

Увеличение на цената на тока като алтернатива на отказа от изграждане и инвестиране в ядрени мощности. Това предложиха икономисти и енергийни експерти на конференция, организирана от Нов български университет и Неправителствения институт за публични политики „Риск монитор“, предаде БНР. 

Идеята е цената на електроенергията да бъде увеличена с 50 процента или да бъдат изравнени сметките за промишлени и битови абонати. Аргументът е, че това е по-добро решение от развитие на ядрената мощност, която била опасна. На тази конференция бе издадена присъда на големите проекти "АЕЦ Белене", "Южен Поток" и "Бургас - Александрупулис". 

Енергийният експерт Георги Касчиев лансира идеята, че ако ядрената централа в Белене не бъде построена, инфраструктурата там може да се превърне в център на икономическа зона "Мизия" по подобие на зона "Тракия". Икономистите се обединиха около план от 13 точки за развитие на енергетиката у нас. Сред тях са децентрализация на производството на електроенергия, диверсификация на газовите източници, регионализация на енергийния пазар.

#тока #Белене #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »