Синдикати заплашиха с протести заради статута на "Пирогов"

Синдикати заплашиха с протести заради статута на "Пирогов"
Източник: Монитор
A A+ A++ A

Статутът на „Пирогов” да се промени, така че болницата да може да получава допълнително целево финансиране от бюджета. За това ще настояват синдикатите в лечебното заведение и ако тази промяна им бъде отказана, тогава ще излязат на протест, предаде Дарик.

Протестът обаче няма да бъде насочен срещу ръководството на болницата, а срещу здравните власти, от които зависи промяната на статута на лечебното заведение. Това обяви д-р Ивайло Филибев, синдикален лидер на „КТ Подкрепа” в „Пирогов”. Той допълни, че и според него, и според ръководството на лечебното заведение смяната на статута е единственият начин болницата да се запази. От 2001-а година „Пирогов” е със статут на университетска болница.
 
Към момента за протести срещу директора на болницата проф. Асен Балтов не може да се говори, обясни д-р Филибев. „Ще направим опит да изискаме като персонал от проф. Балтов да работи по въпроса за сменяне или по-точно връщане на статута на „Пирогов” с допълнително целево финансиране от бюджета и ако ни се откаже, тогава ще има протести. Но те няма да са срещу ръководството на болницата, а срещу Министерството на здравеопазването и съответно – правителството. Това ще е единственият начин да се запази „Пирогов” и според нас, и според ръководството, тук сме на едно мнение”, информира д-р Филибев.
 
Специалистът допълни, че към момента в болницата има заповед на директора за сформиране на група, която да изработи нови правила за определяне на допълнителното материално стимулиране. Д-р Филибев допълни, че е имало заповед от страна на ръководството на болницата, за намаляване на допълнителното материално стимулиране. Тя обаче към настоящия момент е отменена.

#Пирогов #Асен Балтов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"