Български журналист: Избирането на льо Пен за президент на Франция ще е краят на ЕС

Български журналист: Избирането на льо Пен за президент на Франция ще е краят на ЕС
БТВ
A A+ A++ A

Изборът на Марин льо Пен за президент на Франция ще е краят на Европейския съюз, няма смисъл даже да чакаме изборите в Германия. Това коментира в ефира на Нова телевизия журналистът Тони Николов.

Вчера във в.”Монд” беше публикувано писмо на френския посланик в Токио Тиери Дана, според когото позициите на льо Пен противоречат на принципите на цивилизования свят. Дипломатът обяви, че ще откаже да й служи, ако бъде избрана за президент. Позицията му беше подкрепена от негови колеги, включително посланикът във Вашингтон и бившият първи дипломат на Париж в София Ксавие Лапер дьо Кабан.

Тони Николов коментира, че бойкотът на дипломатите от кариерата е в отговор на изключително остро изказване на Марин льо Пен от края на миналия месец. Тогава тя размахала пръст на правосъдието и държавната администрация.

„Тропа по масата на френското правосъдие. Френският президент е като американският президент, това е президентска република, казва, че, едва ли не, ще си разчиства сметките, ако вземе властта”, обясни журналистът.

Той посочи, че льо Пен използва популистка реторика, твърде позната и у нас – излизане от ЕС и еврозоната, връщане към франка, икономически протекционизъм. На този фон срещу нея се водят няколко дела за сметки в офшорни зони и фиктивна заетост в партията й. Има и финансова зависимост: „Льо Пен е теглила заеми за 40 млн. евро от руски банки, тя не ги е върнала”.

В последните дни в проучванията я догони центристът Емануел Макрон. Значително по-млад и с по-малък опит от лидерката на националистите, той получава подкрепа както от леви, така и от десни. „Френската политика е като българската – десницата е на три части”, отбеляза Николов и допълни, че десният кандидат Франсоа Фийон също има проблеми с правосъдието, а близостта му с Владимир Путин (не по-малка от тази на Марин льо Пен) не се харесва на електората.

#Марин Льо Пен #Франция #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"