Панов настоя за наказание срещу съдийка от спесъда по делото "Чоков"

Панов настоя за наказание срещу съдийка от спесъда по делото "Чоков"
Източник: bTV
A A+ A++ A

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов ще внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Даниела Врачева от апелативния спецсъд заради казуса "Ценко Чоков". Това стана ясно от думите на самия Панов в началото на днешното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, предаде Дарик.

Повод за изявлението му бе предложение на членове на СК, сред които Галя Георгиева и Димитър Узунов, за включване на извънредна точка в дневния ред във връзка с проверката на ВКС в Апелативния специализиран наказателен съд за разпределението на делото за мярката за неотклонение на кмета на Галиче. Изводът на ВКС бе, че нарушение има, Даниела Росенова не е трябвало да бъде част от съдебния състав, освободил срещу парична гаранция от 10 000 лева Ценко Чоков от ареста.

По време на случайното разпределение шефката на съда Росенова е била в отпуск. Замествала я е Даниела Врачева, която извършила жребия. Сред избора на докладчика, Врачева по свое усмотрение определила кои други двама съдии да влязат в състава. Заради това Лозан Панов ще внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу нея.

На 13 февруари спецсъдът пусна Ценко Чоков под гаранция и той се върна в Галиче, което провокира протести в селото. Пускането на Чоков накара главния прокурор Сотир Цацаров да поиска от съдия номер едно Лозан Панов да прецени дали не е необходима проверка за начина, по който е направено случайното разпределение относно мерките за неотклонение по делото на Ценко Чоков. И Лозан Панов се обяви за това да се изяснят обстоятелствата около разпределението на делото. На 23 февруари спецсъдът върна Ценко Чоков в ареста, а по отношение на разпределението на делото от 13 февруари бе установено отклонение от практиката.

#Лозан Панов #Ценко Чоков #ВКС #СК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »