Радев назначи експерт по спецслужбите за съветник по национална сигурност и отбрана

Радев назначи експерт по спецслужбите за съветник по национална сигурност и отбрана
Източник: www.presstv.bg
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев подписа указ, с който назначи Илиан Алипиев за свой съветник по сигурност и отбрана, пише Труд.

Илиан Алипиев е работил на ръководни оперативни длъжности в системата на специалните служби в Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната, както и като временно изпълняващ длъжността председател на Държавна агенция към МС и в БАН. Завършил е ВНВВУ „Г. Бенковски“ както и Военна академия „Г. С. Раковски“. Преминал е курсове по управление на сигурността и за ръководни кадри на МВР. Специализирал е в Колежа по международни отношения и въпроси на безопасността „Джордж Маршал“.

Осветен от комисията по досиетата като щатен военен контраразузнавач в Държавна сигурност. В решението си комисията отбелязва, че разполага с документи, според които Алипиев е продължил да работи за разузнаването и след промените от 1989 г.

Като експерт по спецслужбите през годините Алипиев има множество публикации и анализи за състоянието и необходимите реформи в сектора. Той не се притеснява да дава смели предложения, като например това полицията да бъде извадена от структурите на МВР по модел на Федералното бюро за разследване в САЩ и да бъде обособена на национална (към Министерство на правосъдието) и регионална (към общините).

Алипиев също така е на мнение, че за мащабите на нашата страна е достатъчно да има само една разузнавателна служба, която да обединява цялата разузнавателна общност – външно, вътрешно, военно разузнаване и необходимите технически служби, като по този начин се подобри координацията за сметка и се намали численият състав на разузнаването.

По отношение на НСО експертът прави предложения за девоенизирането на службата и защитата й от политическо вмешателство.

#НСО #МС #Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"