130 хил. души ще се движат в третата линия на метрото през 2019 година

130 хил. души ще се движат в третата линия на метрото през 2019 година
YouTube
A A+ A++ A

За тази линия СО от общинския бюджет отделя около 100 млн. евро, за да може през 2019 година нови 130 хил. души дневно да ползват най-бързият, удобен и екологичен транспорт.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при започването на работата на тунелопробивната машина за строителството на тунелите в централния участък от третия лъч на метрото, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Метрото е най-големият транспортен и екологичен проект за нашия град, който променя и градската среда и създава по-големи удобства за гражданите“, заяви тя и уточни, че проектът е признат от години от ЕК и се подкрепя изключително сериозно. „Тунелопробивната машина ще позволи да строим по-бързо линиите на метрото и да не разкопаваме целия град“, обясни кметът. По думите й става дума за 7 км. тежкият участък, който преминава през централната градска част и е най-тежкият. Йорданка Фандъкова поясни, че движението ще бъде затруднено само частично, на местата където ще бъдат станциите. „Машината трябва да стигне от метростанция Красно село до метростанция Малък градски театър зад канала в края на 2018 година“, заяви кметът. „И втората половина на 2019 година, след 2 години и половина, да се поздравим с изграден трети метродиаметър, който да бъде поне 12 км дължина с 12 метростанции“, коментира Йорданка Фандъкова. „До този момент с построените линии на метрото спестяваме 75 хил. тона годишно вредни емисии във въздуха, дотогава те са били във въздуха, да подчертаем това. Очакваме с построяването на третата линия общо 90 хил. тона годишно вредни емисии да бъдат спестени“, каза още кметът на София.

На официалното започване на работата на машината присъстваха служебният заместник-министър на транспорта Любомир Хаджийски, посланикът на Германия Детлеф Лингеман, зам.-кметът на СО с ресор „Транспорт“ Евгени Крусев, изпълнителният директор на „Метрополитен“ Стоян Братоев, представителят на ЕК в България Огнян Златев и представители на фирмата изпълнител на проекта.

Браницият епископ Григорий освети тунелопробивната машина, с която ще бъдат изградени метростанциите от третия лъч на метрото. „Нека де бъде успешна работата на машината, нека всички, които се трудят да имат божията помощ и закрила“, каза той.

#Йорданка Фандъкова #метро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »