Папа Франциск поиска оставката на великия магистър на Малтийския орден заради кондомите в Африка

Папа Франциск поиска оставката на великия магистър на Малтийския орден заради кондомите в Африка
Източник: Framar.bg
A A+ A++ A

Великият магистър на Малтийския орден фра Матю Фестинг ще представи оставката си на суверенния съвет на ордена, след като папа Франциск поиска това от него. Според италианските медии оставката е резултат от конфликт около раздаването на безплатни презервативи в Африка, пише 24 часа.

По принцип великите магистри на Малтийския орден са такива до края на живота си. Сегашният извънреден случай на оставка е обаче в резултат на искането на папата. Конфликтът между Фестинг и Ватикана се разрази, след като Малтийският орден реши да отстрани един от най-висшестоящите си рицари – Великия канцлер Албрехт Фрайхер фон Бьозелагер. „Провинението“ му се състоеше в това, че е не е спрял раздаването на безплатни презервативи в Африка в периода, в който е отговарял за благотворителните акции.

Презервативите били раздадени от благотворителна организация, която си сътрудничи с ордена. Бьозелагер апелира до папата, който от своя страна натовари със задачата да разследва проблема петчленна комисия. Тя обаче беше обявена за нелегитимна от Великия магистър Фестинг. Той обвини Ватикана и в намерения за намеса в работата на суверенния орден, както и в предполагаем конфликт на интереси. Аферата „Бьозелагер“ доведе и до вътрешни разделения в Малтийския орден. Така в крайна сметка се стигна до аудиенцията на Великия магистър при папа Франциск. Заради оставката си фра Фестинг анулира предваритено програмираната си визита в зоните на пострадалата от земетресенията Централна Италия.


#Франциск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"