Могерини с официално изявление след срещата между Косово и Сърбия

Могерини с официално изявление след срещата между Косово и Сърбия
Източник: Ureport.bg
A A+ A++ A

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини излезе с официално заявление след срещата на високо равнище в рамките на изготвения от ЕС диалог между Белград и Прищина, пише косовският Gazeta Express, цитиран от "Фокус".

„Днес президентите Томислав Николич и Хашим Тачи и министър-председателите Иса Мустафа и Александър Вучич се присъединиха към мен на среща от диалога за нормализация на отношенията между Белград и Прищина. Бих им благодарила за отворената и конструктивна среща. Те обсъдиха развитието на събитията през последните дни и се съгласиха да оставят напрежението назад и да се фокусират върху работата напред“, пише в заявлението на Могерини, предаде 24 часа.

„Подчертах, че прогресът в нормализацията в отношенията между Косово и Сърбия е необходимо за Косово, Сърбия, за самия ЕС и за целия западнобалкански регион. Диалогът е ключов за двете страни по пътя им към ЕС“, добави тя. „Окуражена съм от водачеството, визията, ангажираността показани от политическите лидери днес при разрешаването на проблемите от взаимна загриженост. И двете страни се съгласиха да продължат диалога в дух на уважение, сътрудничество и взаимно разбиране. Дискусиите между двете страни ще бъдат интензифицирани в следващите дни. Решихме да имаме серия кръгове на диалога, започващи в следващите дни“, пише още в заявлението.


#ЕС #Федерика Могерини #Белград #Прищина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"