Нинова отрече Станишев да е българската номинация за еврокомисар

Нинова отрече Станишев да е българската номинация за еврокомисар
Източник: Канал 3
A A+ A++ A

Ръководството на БСП се събра на първия си за годината пленум, за да направи оценка на политическата обстановка в страната и да обсъди проект за нов устав на партията. В началото а заседанието лидерът на левицата Корнелия Нинова остро разкритикува двугодишното управление на кабинета Борисов. Тя отхвърли твърденията, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев ще бъде българската номинация за еврокомисар, предаде БНТ.

По думите й в страната липсва държавност, задълбочават се бедността и демографската криза, увеличават се неравенствата. Според Нинова в обществото липсва духовност, цари безкултурност, войнстваща арогантност, незаслужено отношение към творците.

"Мнозинството дойде на власт с обещание за реформи, ниски нива на публичен дълг, а какво се случи след две години - дългът нетно се увеличи на 26 млрд. лв. през 2016 г. и правителството натовари няколко поколения да го плащат. Преките инвестиции са намалели, разпределят се поръчки само на фирми, близки до управляващите, 954 фирми в строителния бранш са закрити, всички големи енергийни проекти в региона ни заобикалят, линията на бедност се е увеличила с 25 процента", коментира Нинова.

По думите й има риск от спиране на европейски средства по оперативни програми. Реформата в образованието тръгна с грешки, в ход е политика за облагодетелстване на частното образование, коментира Нинова. Правителството на ГЕРБ показа, че науката в България като фактор на растеж не е важна, смята тя. В здравеопазването според нея е абсолютен хаос.

Външната политика е поставила България в унизително положение на международната сцена, смята Нинова. Според нея външната ни политика е пасивна, покорна на чужди интереси. Във вътрешен план намаляване на престъпността има само в отчетите на МВР, но не и в живота на хората, каза Нинова. Според нея се е увеличила дейността на каналджиите.

В земеделието има негативни резултати, спрян е процесът на децентрализация на общините, не е започнала програмата за подкрепа на Северозапада, каза Нинова.

Правителството сгреши първо с дефинирането на проблемите в съдебната власт, правосъдната реформа се провали, каза Нинова.

#БСП #Сергей Станишев #Корнелия Нинова #Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"