Шефът на Френската централна банка: Има неяснота по отношение на икономическата стратегия на Тръмп

Шефът на Френската централна банка: Има неяснота по отношение на икономическата стратегия на Тръмп
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

Управителят на Централната банка на Франция Вилерой де Гало заяви в петък, че е твърде рано да се каже как Европейският съюз може да реагира на политиките на Доналд Тръмп, но призова новоизбрания президент на САЩ да не тръгне по пътя на протекционизма, когато по-късно днес официално встъпи в длъжност, предаде БНР.

Това е твърде рано да се каже и все още има голяма неяснота по отношение на икономическата политика на новия американски президент, отбеляза Де Гало в интервю за телевизия Блумбърг по време на Световния икономически форум в Давос.

Вероятно е налице едно силно послание тук, в Давос, от всички, включително от американските бизнесмени: Моля, избегнете протекционистките ходове, тъй като това би било в крайна сметка губещо за развитието на глобалния икономически растеж, отбеляза президентът на Френската централна банка.

По-рано днес на срещата в Давос британският финансов министър Филип Хамънд пък отбеляза, че промяната в администрацията на Белия дом означава по-голяма несигурност за Европейския съюз.

Междувременно лидери на развиващите се икономики решиха да изпратят съвместно послание от срещата в Давос към новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп с едно единствено послание: Глобализацията е нещо добро.

На Световния икономически форум присъства и управляващият директор на МВФ Кристин Лагард, като тя предупреди, че един от най-големите рискове за световната икономика през 2017 година е "надпреварата към дъното" на данъците, финансовите регулации и международната търговия, визирайки косвено плановете за бъдещата политика на новата администрация на САЩ.

Ако проблемите, които очакваме през 2017-а в резултат на случилото се през предходната година, се потвърдят и ние започнем надпревара към дъното по отношение на данъчната политика, на търговията и по отношение на финансовата регулация, това ще има опустошителни последици, предупреди Лагард от Давос.

#САЩ #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »