Гръцките стачни комитети готвят да блокират границата още понеделник

Гръцките стачни комитети готвят да блокират границата още понеделник
Източник: www.abv-alternativa.bg
A A+ A++ A

Среща на стачните комитети преди началото на блокадите ще се проведе във Фарсала, близо до Лариса, по късно днес. Целта на срещата е да се подготви блокада на района на Никия и да информира земеделските производители за настоящото развитие, съобщи „Български новини”, пише 24 часа.

От своя страна, земеделските производители от Крит след текущата среща решиха да започнат ескалиращите протести. В този контекст, те са планирали за начало – понеделник 23-ти януари от 10.30 часа в района на град Ираклион. Членове на земеделските асоциации на Ираклион са изпратили покана към всички земеделски производители на острова, за да участват в протестите, стартиращи в понеделник. В същото време писмо до гръцкия заместник-министър на защита на гражданите Никос Тоскас е изпратено от българския министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

В него се изразява загриженост на българското правителство относно потенциалното затваряне на граничните пунктове. В писмото си Бъчварова цитира споразумението по време на срещата на Съвета за сътрудничество Гърция-България, че правителствата на двете страни, ще се вземат предпазни мерки за избягване на напрежението на границата. В същото време, представители на Български транспортни организации обявиха категорично, че ако гръцките фермери блокират гранични пунктове, ще блокират от своя страна всякакви пътища за достъп до и от Гърция.

„Всички сме съгласни, че земеделските производители имат проблеми, като останалата част от селскостопанските производители в ЕС ,“ каза министърът на развитието на селските райони и храните Евангелос Апостолу, но отбелязва, че „нашите собствени земеделски производители и ние трябва да си кажем истината. Това, че този период вече имат много по-малко проблеми, отколкото много други съсловия. Гръцкият министър се позова на данни на Евростат за повишение на доходите в сектора, като от 4,87 милиарда през 2014 достига 5,28 милиарда през 2015 г.

Коментирайки предложението на Демократическата коалиция за предварителни разговори, министърът каза, че „целта е била да погалят ушите на земеделските производители“ и подчерта, че целта на правителството е да защити гръцките фермери, Министърът направи специално позоваване, като се отбелязва, че правителството отмени споразумението за 26% данък в приходите от селското стопанство. Освен това ще има намаляване на данъците са специални селски и планински райони.


#Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"