ООН прие стратегия за 340 хил. бежанци в Европа през 2017-та

ООН прие стратегия за 340 хил. бежанци в Европа през 2017-та
Източник: БНТ
A A+ A++ A

ООН прие програма за подпомагане на 340 000 мигранти и бежанци в Европа през тази година, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

По данни на Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) планът ще струва 691 милиона долара. Освен ВКБООН, в реализацията му ще участват и Международната организация по миграция (МОМ) и други 72 партньорски структури. Целта на новата стратегия е "да се подкрепят усилията на правителствата за осигуряване на безопасен достъп на мигрантите до убежище и защита", пише 24 часа.

Тя има за задача и да подпомогне дългосрочните решения за легална миграция при достойни условия, каза ВКБООН. "През последните две години реакцията на Европа към пристигането на повече от 1,3 милиона бежанци и мигранти беше съпроводена от множество проблеми, включително отнасящи се до тяхната защита. Този план е инструмент за подобряване на координацията на действията през 2017 г.", уточни директорът на европейския клон на ВКБООН Венсан Коштел. Говорителят на МОМ Леонард Дойл заяви, че проблемите, с които се сблъскват жените и децата, предизвикват особено безпокойство и това е отчетено в новата програма.

Особено внимание в нея е отделено на непълнолетните, пристигащи без възрастни придружители. По данни на ООН през миналата година в Италия са дошли над 25 000 безпризорни деца. Планът предвижда подкрепа на проектите за разселване на кандидатите за убежище или доброволното им репатриране. Предвижда се възможност за легално пътуване в европейските страни, включително за събиране на семейства. Освен Южна, Централна, Западна и Северна Европа, програмата обхваща и Турция, отбелязва ТАСС.


#ООН #Европа #МОМ #ВКБООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"