Цветанов: С репликите си Радев обиди целия парламент

Цветанов: С репликите си Радев обиди целия парламент
Източник: Topnovini.bg
A A+ A++ A

Репликата на новоизбрания президент Румен Радев в първата му реч пред депутатите след полагането на клетва: „Остава ви една седмица”, е обида към българския парламент. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с речта на новоизбрания президент Румен Радев. "Трябва да има взаимно уважение между институциите", пише 24 аса.

"По същата логика ние можем да излезем с подобни изрази, които по никакъв начин няма да допринесат за всичко, за което ГЕРБ апелира в 43-ия парламент - да работим заедно." "В 43-ия парламент положихме една основа да има диалог между всички политически формации и да се обединяваме по важните национални приоритети. Пример - 41-ият и 42-ият парламент не успяха да изберат главен съдебен инспектор, а 43-ият избра още при първото гледане на тази процедура, беше приета Стратегия за съдебната реформа преди 1 г.", напомни Цветанов.

И предупреди: "От момента, в който бъде разпуснат парламентът и назначен служебният кабинет, цялата отговорност ще падне върху плещите на президента Радев и точно затова трябваше днес да е по-диалогичен, да търси повече консенсуса, а не да провокира народните представители. Имаше и такива, които напуснаха пленарната зала, обидени от начина, по който изложи програмната си реч." Според Цветан Цветанов речта на президента Радев не е имало важни акценти. "Нямаше нищо, което да дава решение на тези проблеми, които се стремим да решим. Не може да кажеш, че реформата в образованието не е добра.

Законът за предучилищното и училищното образование даде старт да повишим капацитета на образованието и същевременно да направим реални стъпки за въвеждането на дуалното. Имаше много ясна политика от правителството, което увеличи бюджета на образованието от тази година." От другата страна, според зам.-шефа на ГЕРБ президентът Радев е пропуснал да маркира някои ключови теми като сигурността и справедливостта. "Нека той не забравя, че вицепрезидентът г-жа Йотова е важен фактор от този преход, който той визира. Тя е участвала в управлението - както с нейната партия, така и е избирана на отговорни позиции.

Така че от тази гледна точка може да тълкуваме, че президентът Радев днес отправи сериозен упрек към неспособността на БСП да се справи в тези 27 г. преход с точно тези предизвикателства, за които говори той. Когато казваш, че тези неща са се натрупали, Радев е бил също част - да си спомним начина, по който БСП го представиха и по който си отчетоха резултата - в тяхна полза и че вече са във възход", разкритикува Цветанов. Зам.-шефът на ГЕРБ е категоричен, че при съставянето на служебния кабинет ще проличи симбиоза между президента и БСП.

На това го навело и очакването Радев да предпочете за предсрочните избори именно датата, избрана от Корнелия Нинова - 26 март. Накрая Цветанов пожела успех на президента Радев. По-рано същото направи и премиерът в оставка Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ обеща партията му да участва в консултациите при президента Радев и че е готов за избори на всяка дата. Все пак по-добрият вариант бил 2 април, а не 26 март.


#Румен Радев #ГЕРБ #БСП #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"