Какви са ангажиментите на новия президент Румен Радев

Какви са ангажиментите на новия президент Румен Радев
Източник: Kliuki.bg
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев влиза в политиката с огромната отговорност да разпусне сегашното Народно събрание, да назначи служебен кабинет и да определи дата за предсрочни избори. Това са първите ангажименти на новият държавен глава, предаде БНТ. 

Като върховен главнокомандващ в правомощията на новия президент Румен Радев е да утвърди постоянен началник на отбраната. Това обаче ще се случи, след като има и редовно правителство. Вчера вицеадмирал Емил Евтимов пое поста, след като генерал Константин Попов подаде оставка през декември миналата година. Очаква се Евтимов да го замества за максимум година.

Първият Консултативен съвет по национална сигурност, който Радев смята да свика е за рисковете и заплахите пред България. Целта е в краткосрочен план да се набележат неотложни мерки за тяхното неутрализиране.

Още този ноември предстои избор за шеф на Върховния административен съд, а указът за това ще трябва да подпише Румен Раев. Държавният глава ще трябва да изрази своята позиция и през декември 2019 г., когато изтича мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров.

Президентът има отговорност да посочи и член на Съвета за електронни медии. Това ще се случи през юни 2018 г., когато изтича мандатът на сегашният председател Мария Стоянова.

Той трябва да посочи нов член на управителния съвет на БНБ в края на 2018 година. В ръководството на банката държавният глава излъчва общо трима свои представители. 

 

#Румен Радев #Народно събрание #Емил Евтимов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"