Обработват улиците в Търново с нова смес против заледяване

Обработват улиците в Търново с нова смес против заледяване
Източник: KMETA.bg
A A+ A++ A

С нова смес против заледяване ще бъдат обработвани улиците във Велико Търново. Материалът е доставен в понеделник до базата на фирмата, която изпълнява основната дейност по зимната поддръжка. Сместа е произведена от великотърновска компания след проучване сред доставчици от страната, извършено от кмета на старопрестолния град Даниел Панов, заместник-кмета проф. Георги Камарашев и експерти от общинската администрация, пише Труд.

Новият препарат ще бъде приложен по улиците на Велико Търново още при следващия снеговалеж. Той е създаден на основната на калциевия дихлорид, близък е по състав до солта и щади околната среда. Качествата му позволяват смесване с други по вид инертни материали. Цената му е с около една трета по-ниска от популярната противообледителна смес „Айсмелт”.

Голяма част от снежните купчини, образувани в крайни участъци на улиците в центъра на Велико Търново и кварталите в резултат на снегопочистването, вече са транспортирани със самосвали извън града.

„По премахването им се работеше активно и през почивните дни, включително в късните вечерни часове. Сигналите, получени от гражданите, се предаваха на фирмите, извършващи дейностите по зимната поддръжка. Няма улици в старата столица със зейнали дупки”, информираха от общинската управа.

Във връзка с очакваните нови снеговалежи и понижаване на температурите Община Велико Търново припомня, че според нормативната уредба гражданите следва сами да почистват прилежащите пред имотите им пространства. Премахването на висулките и снежните маси по покривите и високите места на сградите също е отговорност на собствениците на сградите или на домсъвета, ако е налице режим на етажна собственост.

#Велико Търново #Фирмата #администрация #гражданите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"