Румънският премиер обеща над 180 хил. нови работни места до края на годината

Румънският премиер обеща над 180 хил. нови работни места до края на годината
Източник: Dir.bg
A A+ A++ A

Премиерът Сорин Гриндяну обещава брутен вътрешен продукт от 815 милиарда леи (181,5 милиарда евро), икономически растеж от 5,2 процента и 180 000 нови работни места, съобщава в. "Адевърул".

Премиерът увери, че бюджетният дефицит през 2017 г. ще се вмести в поставената цел от под 3 процента, икономическият растеж ще бъде над 5 процента, БВП ще превиши 800 милиарда леи и ще бъдат открити около 180 000 нови работни места. Правителството прогнозира инфлация от 1,4 процента за тази година.

Гриндяну заяви също, че ангажиментите, които Румъния е поела като членка на НАТО, трябва да бъдат спазени, а именно 2 процента от БВП да бъдат отделени за армията. Той подчерта, че спазването на тези ангажименти "не подлежи на преговаряне", пише в. "Ромъния либера".

"Това са неща, които ние като страна, независимо кой ръководи правителството, кой е президент и кой е министър на финансите, трябва да спазваме. По този начин доказваме сериозността си и сме възприемани като сериозни партньори", подчерта премиерът, чието коалиционно правителство на Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите встъпи в длъжност в началото на този месец.

Вестник "Евениментул зилей" цитира лидера на социалдемократите Ливиу Драгня, който заяви за телевизия Антена 3, че получава "информации", че ще бъде осъден ефективно на затвор по ново корупционно дело, по което е изпратен на съд.

"Последните слухове са, че ще бъда вкаран в затвора през април-май, (...) това са информациите, които идват", посочи Драгня, чиято условна присъда за изборни измами по време на референдума за импийчмънт на бившия президент Траян Бъсеску му попречи да се кандидатира за премиер.

Изданието напомня, че Драгня беше изпратен на съд от Националната дирекция за борба с корупцията през юли 2016 г. заедно с бившата си съпруга Бомбоника по обвинения в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение и към документни измами в качеството му на председател на Окръжния съвет на Телеорман.

#Ливиу Драгня #БВП #Сорин Гриндяну

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"