БСП: Правителството продължава да раздава пари като фараон, въпреки оставката

БСП: Правителството продължава да раздава пари като фараон, въпреки оставката
www.facebook.com
A A+ A++ A

Правителството не се озапти от факта,че вече е подало оставка и продължи да раздава пари като фараон, яхнал върха на финансова пирамида. Това каза народният представител от „БСП лява Българя“ Манол Генов в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Броени дни ни делят от момента, когато злополучното управление на кабинета „Бойко Борисов 2“ с облекчение ще бъде пратен в историята. Никое време обаче не е достатъчно да се обобщят беззаконията и самоуправните действия, които това управление си позволи с бюджета на държавата и натиска на местната власт. Със самочувствието на самодържец, правителството на г-н Борисов си позволи да раздава пари, когато и на когото си иска“, каза той.

По думите в стил на имперска щедрост умишлено се е създало напрежение и противопоставяне между общини, разделяйки ги на партиен и лобистки принцип. Цялата 2016 г. показа как безпрецедентно и демонстративно държавата може да даде толкова точно на тази или онази община, към която правителството или премиерът имаше интерес или партиен ангажимент. Със същата сила бяха наказвани, лишавайки ги от финансиране, други общини - отново цинично и единствено на партиен принцип. Здравият разум иска да вярваме, че ще дойде време, когато такива скандални решения ще станат обект на прокурорски интерес и ще има последствия“, каза той. По думите му над 2,4 млрд. лв. е раздало правителството само след подаване на оставка от ноември 2016 г. „Само с едно правителствено решение близо 50 млн. лв. отидоха за неотложни ремонти и инфраструктурни проекти за общини“, заяви Манол Генов. 

Той попита как 1 млрд. от тях отиват към програмата за саниране, която според Манол Генов е пример как грубо се погазва Закона за публичните финанси. „На 14 декември правителството в оставка разхвърли още милиони, които отидоха към бюджетите на избрани общини, на принципа „защото така“, коментира Манол Генов. Депутатът посочи, че доказателства, че управлението на ГЕРБ раздава пари на удобни общини, се е видяло и през цялата 2016 г. „Тогава управляващите стягаха стратегия за привличане и мотивиране на допълнителна своя предизборна подкрепа от региони единствено и само с предизборна цел“, посочи той и обясни, че без демонстративна липса на правила, пълно игнориране на позицията на Националното сдружение на общините, правителството е ощастливило като на национална лотария 43 общини.

#правителство #БСП #Манол Генов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »