Шотландия тества въвеждането на месечен базов доход през 2017-та

Шотландия тества въвеждането на месечен базов доход през 2017-та
Източник: Коментатор
A A+ A++ A

Шотландия обмисля да се присъедини към Финландия и Канада и да изпробва въвеждането на месечен безусловен базов доход (ББД) за своите граждани, пише „Евронюз”, цитиран от бТВ.

Шотландските области Файф и Глазгоу се подготвят да изпробват социалния модел през 2017 г. Според него всеки гражданин, независимо от доходите или заетостта си, получава от държавата фиксирано заплащане всеки месец, а парите, спечелени от заплати или собствен бизнес, се облагат прогресивно.

В последните години в Шотландия се забелязва значително увеличение в неравнопоставеността в здравеопазването, бедността и използването на хранителните банки. Това е и причината в района Глазгоу например, където една трета от всички деца живеят в бедност, идеята за ББД е топло посрещната от обществото и подкрепена както от Шотландската национална партия, така и от Работническата.

„Хората харесват идеята всеки да има социален дивидент. Навсякъде, където отида, обществата, които се чувстват изоставени от глобализацията, са най-заинтересовани от нея”, коментира пред „Гардиън” британският професор Гай Стендинг, който е и съосновател на Световната мрежа за базов доход.

#Финландия #Канада #Шотландия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"