Изложба показва живота на Пенчо Славейков

Изложба показва живота на Пенчо Славейков
A A+ A++ A

Днес Националният литературен музей и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” представят изложба, посветена на 150 години от рождението на Пенчо Славейков. Изложбата се организира в навечерието на 150 години от рождението на поета – 27 април 1866 г. Тя включва оригинални авторски и преводни книги на Пенчо Славейков, негови лични вещи, снимки, ръкописи, документи, кореспонденция и художествени произведения от фондовете на Националната библиотека и от къщата музей „Петко и Пенчо Славейкови” в София.

Разказът във витрините започва от родното място на поета, с изглед от процъфтяващия през Възраждането в икономическо и културно отношение град Трявна. Интересни фотографии показват семейната среда и моменти от ранните години на Пенчо Славейков. Представени са още по-важните периоди от живота и творческото дело на поета - неговият студентски период в Лайпциг (1892–1898 г.), принадлежността му към литературния кръг „Мисъл”, сътрудничеството му в списание „Мисъл”, дейността му като директор на Народния театър.

От фондовете на Националната библиотека са експонирани ръкописи и документи, които представят дейността му като поддиректор и директор на културната институция. Много от тях се показват за първи път пред широката публика. Отделено е място и за неговите сътрудници в Библиотеката – Пейо Яворов, Петко Тодоров, д-р Никола Михов и др. Изложбата включва и лични вещи на твореца – неговата дървена мастилница с метални орнаменти и синьо стъкло, перодръжката от писалищната му маса, уредът му за масаж на ръцете, нож за рязане на хартия, цигаре, шал, както и пишещата машина, „Адлер”, която се съхранява в музея.

Подредени са и вещи на неговата спътница – поетесата Мара Белчева - саше за носни кърпички от червена коприна, кожени ръкавици, копринен шал, изящен сервиз от дома й и др. С ръкописи, картички и писма е представена духовната връзка между двамата творци, съвместната им работа по превода на „Тъй рече Заратустра“ от Ницше и поемата „Кървава песен“, за която Пенчо Славейков е предложен за Нобелова награда за литература през 1912 г. Проследени са последните години от изгнаничество на поета и смъртта му в Брунате - Италия. При откриването на изложбата на 12 април в националната библиотека актьорът Янко Лозанов ще изпълни творби на Пенчо Славейков. Автори и куратори на изложбата са д-р Милена Тафрова, д-р Руслан Иванов от Националната библиотека и Здравка Никовска, главен уредник на къща-музей „Петко и Пенчо Славейкови“. Експозицията може да бъде посетена от гражданите и гостите на София до 9 май.

#Пенчо Славейков #живот #изложба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »