''Сони'' дава 750 млн. долара за да откупи дела на Майкъл Джексън в компанията

''Сони'' дава 750 млн. долара за да откупи дела на Майкъл Джексън в компанията
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Японската корпорация „Сони” сключи споразумение с наследниците на Майкъл Джексън за изкупуване на целия дял на музиканта в компанията.

„Сони” ще откупи обратно 50-процентовия дял на краля на попа в най-голямата в света звукозаписна компания Sony / ATV Music Publishing за 750 млн. долара, съобщи Би Би Си. По този начин тя ще стане едноличен собственик на компанията, притежател на правата на хиляди песни, включително на Бийтълс. Първоначално музикалният каталог беше закупен от Джексън през 1985 г.

Десет години по-късно, той постигна споразумение с японската компания за сливане на каталога с издателския бизнес на корпорацията, в резултат на което беше образувана компанията Sony / ATV Music Publishing. Сделката се оказа изключително печеливша за Майкъл Джексън.

През 1985 г. той плати за каталога 45 млн. долара (много съветници го разубеждавали за подобно разточителство), а по-късно придоби 50% от акциите на новата компания за 115 млн. долара. В допълнение, съгласно условията на сделката, „Сони” може да се занимава с издателски бизнес само чрез съвместното дружество, уточнява „Форбс”.

Така Майкъл Джексън и неговите наследници получават плащания както по стария закон за авторското право, така и по новия, а това включва правата към песни на рапъра Еминем и звездата Тейлър Суифт.

Очаква се на 31 март страните да подпишат окончателното споразумение.


#Майкъл Джексън #каталог #Сони #Тейлър Суифт #Еминем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »