155112 статии       |       372 интервюта       |       1512 снимки       |       38094 абоната       |      
USD 1.56918| EUR 1.95583| GBP 2.20244|
In English На русском
София
Пловдив
Варна
Вход Форум

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитТурция

Форум

Коментари към статия: Ще има ли квоти за БГ музика в ефира

Обществото само трябва да реши какъв процент българска музика и филми да излъчват националните обществени медии. Това коментира министърът на културата Боил Банов.
 

Той обясни, че в Европейския съюз (ЕС) върви разгорещена дискусия за въвеждането на задължителни квоти родна продукция в обществените медии на съответните държави, но идеята има както ревностни привърженици в лицето на Франция, така и категорични противници, каквито са Скандинавските държави, Великобритания и Полша. 

"Има страни, които подкрепят сериозни квоти в техните обществени медии на националния продукт. Има огромен брой страни, които са страшни противници на идеята националното да бъде определяно с квоти. Те защитават тезата, че ЕС е единен и талантливото, качественото трябва да върви напред. В крайна сметка общественото мнение може да реши и да покаже кое за нас е важно и кое защитава най-добре националния ни интерес", обясни министърът.
 
Според Банов въвеждането на квоти не е решаващо за това каква музика и филми ще се излъчват по медиите. Дори да бъдат въведени квоти, има начини те да бъдат заобиколени, посочи още министърът и даде за пример Словакия.

За културната програма по време на Българското председателство на ЕС са предоставени 4 млн. лева, съобщи министър Банов. От тази сума над 1,6 млн. лв. ще бъдат разпределени за проекти на конкурсен принцип чрез Националния фонд "Култура".

...
Автор: ХХ, 12 август 2017 14:06:28
"...в Европейския съюз (ЕС) върви разгорещена дискусия за въвеждането на задължителни квоти родна продукция". Защо тогава в България не тече тази дискусия? Защо М-во на културата не инициира такава дискусия? Или ще чакаме отново другите държави да решат, а ние да "подкрепим".

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО

Абонирай се за ключова
дума по e-mail