157350 статии       |       372 интервюта       |       1512 снимки       |       38099 абоната       |      
USD 1.58894| EUR 1.95583| GBP 2.23248|
In English На русском
София
Пловдив
10°
Варна
12°
Вход Форум

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитТурция

Форум

Коментари към статия: Българите в Румъния отбелязаха Лазаровден според традициите

В село Алуниш, намиращо се в близост до Букурещ, местната българска общност за поредна година отбеляза Лазаровден според традициите. Голям процент от населението на селото е с български произход, но нашият език там се говори и пази единствено от възрастното поколение над 60 години. До проблема води и неизучаването му в местното училището. Така хората с български произход в селото са на прага на тотално асимилиране и претопяване – тенденция, валидна за огромна част от етническите българи в Румъния, предаде iNews.bg.

В селото съществува българско дружество "Лазар" с председател Тодор Арангел. На него се дължи фактът, че този празник продължава все още да се отбелязва. Малките момичета от селото пяха песни на български въпреки, че те самите не владеят езика, заради напредналата и почти финална фаза на асимилация, в която са. Една от причините за тази негативна тенденция е тоталната незаинтересованост на българската държава през последните над 100 години по отношение на българската общност в северната ни съседка и липсата на адекватна стратегия и визия за взаимоотношенията с диаспората ни там.

Последиците от това се забелязват не само в изчезващия български език, а и във все по-отчетливото изчезване на българското самосъзнание сред тези хора. Традицията за обикаляне на къщите в селото беше спазена и тази година. Подаръци за децата бяха дарени от името на община Мъгуреле, част от която е и село Алуниш. За местната общност от хора с български произход и съответно за дружество "Лазар" това е единственият празник и културно мероприятие, организирано за цяла година. За отбелязване е и фактът, че на скромното тържество не присъства нито един български дипломат или политик.

...
Автор: Balgarin OT srbija, 14 април 2017 02:10:17
Ne za poslednite ,100-500 godini tova si e OT kole!Oste kitajcite predi hrista SA napisali CE Irano-arijcite SA kovarno i materijakisticno pleme i pineze njama duhovni stojnosti a misli samo na Park e OBRECENO na izcezvane!Tezi Irano-zigani koito SE i do des dnesen sramuvat OT potekloto si SA bili izvesni katoHUNI!!!!
Cuzdenec a Oste pivece balgarin OT cuzbina kogato vliza v bukgarustan i SE zapiznava s prototipa na balgarina(mitnicaro-policajca)SE otkazva it balgarskija rod!!!!!!

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО

Абонирай се за ключова
дума по e-mail