155179 статии       |       372 интервюта       |       1512 снимки       |       38094 абоната       |      
USD 1.57601| EUR 1.95583| GBP 2.20773|
In English На русском
София
Пловдив
Варна
Вход Форум

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитТурция

Форум
 

ЕЦБ: Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се сви до 34,1 млрд. евро през март

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се сви слабо през март, но остава недалеч от рекордния исторически връх, достигнат през февруари, сочат данните на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде БНР.

Положителният баланс по текущата сметка на сезонно коригирана база се понижи до 34,1 млрд. евро, постигнат месец по-рано (лека низходяща ревизия от предишна оценка за излишък в размер на 37,9 млрд. евро) благодарение на солидно увеличаване на позитивния баланс в сферата на услугите при слабо понижение на излишъка при търговията със стоки.

Видимият търговски излишък се сви леко до 29 млрд. евро от 29,4 млрд. евро през февруари, докато излишъкът при търговията с услуги нарасна силно до 11,6 млрд. евро от 10,2 млрд. евро месец по-рано. Трябва да се има предивид, че балансът по текущата сметка е важно мерило за международната финансова позиция на европейската икономика.

Позитивен баланс означавам, че еврозоната е нетен кредитор на останалия свят, докато отрицателен баланс по текущата сметка означава, че регионът е нетен кредитополучател. Сумарните данни за 12-те месеца до края на март 2017-та показват, че излишъкът по текущата сметка в еврозоната е нараснал до 3,4 на сто от общия БВП на страните от Съюза спрямо 3,3 на сто от БВП за същия период година по-рано.

ЕЦБ представи и данни, показващи, че през март комбинираните преки и портфейлни инвестиции в еврозоната отчитат нетни придобивания на активи в размер на 75 млрд. евро и нетни приходи от пасиви в размер на 32 млрд. евро.

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО

Абонирай се за ключова
дума по e-mail