144897 статии       |       371 интервюта       |       1493 снимки       |       38117 абоната       |      
USD 1.71941| EUR 1.95583| GBP 2.20935|
In English На русском
София
21°
Пловдив
22°
Варна
20°
Вход Форум

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитТурция

Онлайн всекидневник "НОВИНИТЕ" » Архив на изданията


НОВИНИТЕ ЗА 2017-06-29
Намерете ни в:   
Изтегли за:   
София: min. 20°C, max. 35°C
Варна: min. 18°C, max. 27°C
Пловдив: min. 21°C, max. 38°C
USD: 1.71941
EUR: 1.95583
GBP: 2.20935
Онлайн всекидневник от Novinite.bg 29 юни 2017, Брой 1694
38117 абонати на Novinite.bg
144897 статии
371 интервюта
1493 снимки
БИЗНЕС  ·   ПОЛИТИКА  ·   ОБЩЕСТВО  ·   СВЯТ  ·   СПОРТ  ·   ЛАЙФСТАЙЛ  ·   ФОРУМ
Веселин Марешки се отказва от депутатския си имунитет


Заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки се отказва от депутатския си имунитет....
Скандалът с НДК влиза в Министерския съвет


Скандалът с Националния дворец на културата влиза в Министерския съвет....
Нови опашки пред Агенцията по вписванията (ВИДЕО)


Само два дни, след като правосъдният министър Цецка Цачева разпореди чакащите пред Агенцията по вписванията да не бъдат държани навън на горещините, те отново са пред сградата, предаде бТВ. ...
 
 
Още водещи
Решено е: Вдигат пенсиите!Протестите около Белоградчишките скали продължаватСкандал между бизнесмена Ивайло Пенчев и Комисията за финансов надзор (ВИДЕО)Координационния център по Южното Черноморие се задействаХърватски съдии обвинени в корупцияСградата на Върховния съд в Каракас е била нападната от хеликоптерИртиш и Дунав ще играят утре в КазахстанЦСКА ще се впуснат в разследване на европейската централа по футболЛудогорец прави най-скъп трансфер от родния футболен елит„Антикорупция“ привлече като обвиняеми бившите председатели на КЕВРКЗК наложи имуществена санкция на компанията на Веселин МарешкиАгенция за безопасност на храните откри разлики между храни и напитки (ВИДЕО)
Здраве
Агенция за безопасност на храните откри разлики между храни и напитки (ВИДЕО)


Възход и падение

Опции
Водещи
Решено е: Вдигат пенсиите!

Окончателно - минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 180 лева от първи юли, а в началото на октомври тя ще се увеличи с още 20 лева и ще стане 200 лева, предаде НОВА.

С 202 гласа „за” депутатите приеха промените в Закона за държавното обществено осигуряване, с които увеличението на парите на пенсионерите става факт. Така на практика след първи юли броят на пенсиите в минимален размер ще се увеличи от 547 300 на около 668 000, или около 31.5% от пенсионерите за трудова дейност ще бъдат с минимални пенсии.

Нарастват и минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност - пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.  Народното събрание отхвърли предложението на "БСП за България" минималната пенсия да стане 300 лева от 1 юли и предложението на Рамадан Аталай тя да бъде увеличена на 500 лева - отново от първи юли.

 


Политика

Веселин Марешки се отказва от депутатския си имунитет

Заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки се отказва от депутатския си имунитет. Това съобщи самият той пред NOVA.

Имунитетът му беше поискан преди дни от главния прокурор Сотир Цацаров, а причината е разследване за изнудване на собственици на аптеки. Марешки отрича да е участвал в подобна схема.

"Нямам интерес да се занимавам с това нещо, ако искам още оборот, аз отварям още аптеки, не виждам защо трябва да притискам някого за нещо, което мога да постигна много лесно", коментира той.

 


Още от "Политика": Скандалът с НДК влиза в Министерския съвет |
Общество

Нови опашки пред Агенцията по вписванията (ВИДЕО)

Само два дни, след като правосъдният министър Цецка Цачева разпореди чакащите пред Агенцията по вписванията да не бъдат държани навън на горещините, те отново са пред сградата, предаде бТВ.

Причината е, че след няколко дни изтича срокът за подаване на търговските документи за фирмите и напливът е голям. Като мярка срещу жегите на чакащите е разрешено да чакат в коридорите, но те просто не могат да поемат множеството.


Протестите около Белоградчишките скали продължават

Продължава недоволството срещу разрешителното за кариери в близост до Белоградчишките скали. Вчера местните жители излязоха на протест в защита на природния феномен, предаде НОВА. А днес се очаква да бъдат представени доказателства за икономическата и екологична вреда, ако проектът бъде реализиран.

По план проучването на строителни материали в землищата засяга територия от 1 квадратен километър, с пряка видимост към Белоградчишките скали. Според хората кариерата ще бъде точно в териториите, където растат защитени дървесни видове и се отглежда планинска пъстърва. Проектът  е временно замразен, след като бяха подадени 7 жалби до Върховния административен съд.

 


Още от "Общество": Скандал между бизнесмена Ивайло Пенчев и Комисията за финансов надзор (ВИДЕО) | Координационния център по Южното Черноморие се задейства |
Свят

Хърватски съдии обвинени в корупция

Хърватските разследващи органи задържаха над 20 футболни съдии и делегати по обвинение в тежка корупция, предаде БГНЕС. 

Всички арестувани са заподозрени в получаване на подкупи и участие в нагласяване на резултатите от мачовете в аматьорската лига в Бродско-посавскатка област.

Полицейската акция се проведе в Славонски брод, където бяха задържани по-голямата част от футболните съдии.


Още от "Свят": Сградата на Върховния съд в Каракас е била нападната от хеликоптер |
Спорт

Иртиш и Дунав ще играят утре в Казахстан

Иртиш и Дунав ще играят утре от 17:00 часа българско време първия двубой от първия предварителен кръг на Лига Европа. Двубоят в Казахстан обаче не предизвиква почти никакво вълнение. Затова телевизиите в страната дори не са заинтересовани да предават двубоя на живо, пишат медиите в Казахстан, пише Sporta.bg.

За да не остане на тъмно, с излъчването на двубоя се нагърби Казахстанската Професионална футболна лига. PFLK ще предава мача пряко на своя канал в Youtube. Шефовете на местния футбол са сключили и договорка с българската телевизия, която ще предава мача, да си разменят правата. Така в България и Казахстан ще бъдат излъчвани и двете срещи от първия кръг. 

От PFLK вече са пуснали линк с живото предаване на двубоя. Очаква се само да настъпи часът, в който ще пуснат картина от мача.


Още от "Спорт": ЦСКА ще се впуснат в разследване на европейската централа по футбол | Лудогорец прави най-скъп трансфер от родния футболен елит |
Закон и ред

„Антикорупция“ привлече като обвиняеми бившите председатели на КЕВР

Специализираното звено „Антикорупция“ привлече като обвиняеми бившите председатели на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР, сега - КЕВР) Ангел Семерджиев и Светла Тодорова за престъпления по служба. Това съобщиха от държавното обвинение, предаде НОВА.

Досъдебно производство беше образувано още през април. В хода на разследването били събрани доказателства за това, че действия на Тодорова можело да имат вредни последици за крайните потребители на природен газ - заплащане на по-високи цени от реалните.

В периода от 19.12.2014 г. до 01.04.2015 г. Тодорова е инициирала отмяната на решение на ДКЕВР, с което са изменени и намалени утвърдените по-рано цени за пренос на природен газ през газоразпределителната мрежа и цени, по които да се продава газ на клиенти, присъединени към газоразпределителната мрежа.

С цел да набави облага за определени компании тя не е свикала заседание на Комисията и не е предприела действия по откриване производство за изменение на тарифите.

При разследването е установено още, че през януари 2011 г. „Овергаз Инк“ АД е подала жалба до ДКЕВР срещу „Булгартрансгаз“ ЕАД за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до ПГХ „Чирен”. В задълженията на регулатора е разглеждане на жалби и произнасяне по тях в двумесечен срок.

Въпреки че Комисията е била сезирана надлежно, до края на март 2011г. Ангел Семерджиев не е изпълнил служебните си задължения и не е предприел действия във връзка с постъпилата жалба. Освен това, той е нарушил служебните си задължения като не е осъществил контрол по спазване условията и реда за предоставяне на достъп до газопреносната мрежа от страна на „Булгартрасгаз“, въпреки утвърдените правила.

„От това могат да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се във финансови щети и дестабилизиране на функциите на „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Булгаргаз“ ЕАД и Булгартрансгаз“ ЕАД, застрашаване на финансово-икономическата сигурност на енергийната система и заплаха за националната сигурност на страната”, поясняват от прокуратурата.

Към момента Тодорова и Семерджиев са с мерки за неотклонение „подписка“.

Продължава разследването и в насоките, обявени през месец април 2017 г., а именно действия на членовете на регулатора по изпълнение на задълженията си за контрол на основни елементи от бизнес програмите на газоразпределителните дружества.

Разследват се и действията на длъжностните лица от КЕВР при последното определяне на цените на газта, топлоенергията и водата за София, довело до значителен ценови скок за крайния потребител.

 


Още от "Закон и ред": КЗК наложи имуществена санкция на компанията на Веселин Марешки |
Здраве

Агенция за безопасност на храните откри разлики между храни и напитки (ВИДЕО)

Българската агенция за безопасност на храните откри разлики между някои храни и напитки, предлагани и в България, и в някои страни в Западна Европа, предаде НОВА.

През последните седмици експерти от Агенцията закупиха 31 продукта от магазини у нас, Германия и Австрия. На различни тестове бяха подложени безалкохолни напитки и плодове сокове, млечени и месни продукти, детски храни и шоколадови изделия. 

„Смятам, че има разлики между продуктите, които се продават на българския и на европейския пазар. Важно е да се знае, че сравнителното изследване беше направено на идентични продукти от идентични марки, които се продават под едно и също наименование, както в България, така и в Централна и Западна Европа”, обясни пред NOVA заместник-председателят на Агенцията д-р Любомир Кулински.  

„Едни и същи храни са с различни етикети. От 31 продукта, 24 са с идентични етикети, но при 7 продукта има разминаване”, каза още д-р Кулински. 

Къде са разликите? Натурален сок, продаван в Германия съдържа 100% плодов сок, докато аналогът на този продукт, продаван в България съдържа 97% плодов сок и 3% пулп. В един от колбасите, продавани на българския пазар има повече вода в сравнение с неговия аналог на немския пазар. Вредни ли са продуктите, продавани в България? 

„Изобщо не говорим за безопасност. Храните са абсолютно безопасни, те дори са коректно етикетирани, въпросът е защо има разлика в етикета на сходни продукти”, подчерта д-р Кулински. Какво предстои? Предстои страната ни да уведоми Европейската комисия за резултатите от изследванията.

 


 
Отписване   ·    Препоръчай на приятел   ·    Архив   ·    Екип   ·    Свържете се с нас
 

Общи условия  |  За нас  |  Реклама


© 2017 Новините ООД. Всички права запазени.
Позоваването с хиперлинк е задължително.

Уебдизайн и програмиране:
M3 Communications Group, Inc.

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО

Абонирай се за ключова
дума по e-mail