Николай Овчаров откри нов "Перперикон" (СНИМКИ)

Николай Овчаров откри нов "Перперикон" (СНИМКИ)
Снимки: БТА
A A+ A++ A

Нови уникални разкрития за античния град Мисионис край Търговище. За тях стана ясно в четвъртък на пресконференция археологът проф. Николай Овчаров. Той припомни, че разкопките и проучванията на този град започват още през 1962 година. По това време местните хора наричат крепостта Крумово кале, като това название се използва от някои и до днес.

Още с първите разкопки става ясно, че Мисионис е важен обект, който ще разкрие много за историята на страната ни. "Това е една от малкото крепости тогава, която се съпротивлява на подчинение, а не се примирява с цел да се запази", разкри проф. Овчаров.

След дълга пауза на проучванията от две години насам с финансовата помощ на община Търговище разкопките в Мисионис текат с пълна сила. Те вече разкриват картината на добре устроен античен град, с четири църкви, цял отделен болярски квартал с каменни къщи и площади, таверна с чаши.

Последната новост около Мисионис е намерена икона, на която от едната страна е изобразен разпънат Христос, с от другата - образите на трима апостоли.

"Мисионис е северният Перперикон", заключи проф. Николай Овчаров.

#Перперикон #Николай Овчаров #Мисионис #Търговище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »