Нови сензационни находки в Перперикон

Нови сензационни находки в Перперикон
Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Открити са и нови сензационни находки в древния скален град Перперикон край Кърджали. Днес бяха представени част от последните находки от предмети от Перперикон. Сред тях и ромфея, уникален тракийски меч, използван само от траките през древността. В България има само 13 подобни находки. Намерените предмети в Перперикон и околностите вече са 700.

Само за май приходите от билети са 35 хиляди лева. Това означава, че туристическият обект спокойно може да се самоиздържа в бъдеще, заяви ръководителят на проучванията в района археологът Николай Овчаров.

"В момента са наети 90 души от околните селища, които помагат на археолозите. Още в началото на годината правителството отпусна 220 хиляди лева за проучване и реставрация за 2015-а. Усилната работа на археолозите и тази година дава резултат. До септември се очаква изцяло да бъде разкрита за посетителите една от най-впечатляващите сгради - Акрополът на Перперикон", заяви професор Николай Овчаров, цитиран от БНР.

В средата на археологическия сезон на Перперикон археолозите попаднали на централния площад на скалния град, където се смята, че хората са се събирали. Площадът ще бъде разкрит изцяло след около две седмици. Той е бил заобиколен отвсякъде с храмове и представителни сгради.

Сред откритията за този сезон са и златна монета на император Юстиниан, както и четири сребърни монети на Цар Иван Александър.

Перперикон е археологически комплекс в Източните Родопи, състоящ се от голямо мегалитно светилище от преди 8000 години през каменната ера, паметници от античността и средновековна крепост. При траките, Перперикон е свещен скален град, столица и крепост с царски дворец. По-късно тук са живели римляни, готи, византийци и българи. Унищожен е от османските турци в XIV в.

Името перперикон е свързано със златните монети перпера, известни и като златица в средновековна България.

#Перперикон #находки #Кърджали #Николай Овчаров #Овчаров #разкопки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »