Трайно безработните се увеличават

Трайно безработните се увеличават
A A+ A++ A

Две тенденции характеризират пазара на труда - позитивно е, че безработицата леко пада, но пък броят на трайно безработните расте. Това коментира пред Нова тв шефът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов.

„Безработните в България към момента са 351 000 души. В последните месеци, макар и малко, стрелката сочи надолу. Има доста позитивни тенденции. Трайно безработните обаче се увеличават”, каза той.

Пред 2014 година над 250 000 души са си намерили работа през Агенцията по заетостта и бюрата по труда, като голяма част от тях са млади хора.

По-голяма част от работните места, които предложихме, бяха в реалния сектор, отбеляза Ангелов. 188 000 души са намерили работа при частен работодател.

„Акцентът при рисковите групи и тази година пада при младежите, не само в България, но и в цяла Европа. Аз съм убеден, че там има перспектива. Младите хора имат абсолютно всички качества да се реализират на пазара. Останалите групи също изискват специално внимание, особено хората над 50-годишна възраст и дълготрайно безработните”, допълни Ангелов.

Почти 150 000 души са регистрирани в бюрата по труда и са с такъв статут от повече от една година - това са трайно безработните или хората, които има тенденция трайно да загубят връзка с работата и работодателите. "Това е обезпокоително и има нужда да се обърне специално внимание", призна изпълнителният директор на Агенцията по заетостта.

#Агенция по заетостта #Асен Ангелов #безработни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай