Доказана е връзката между доброто хранене и доброто настроение

Доказана е връзката между доброто хранене и доброто настроение
A A+ A++ A

Ново проучване доказва взаимовръзката между храненето и душевното здраве.

Според автора на проучването – д-р Бони Каплан, психиатър от универститета Калгари в Алберта, Канада, хората, страдащи от проблеми с настроението, се чувстват по-добре, когато се хранят по-добре; научно се потвърждава и познатият израз „Ние сме това, което ядем“. Резултатите са публикувани през февруари тази година в Canadian Journal of Psychiatry. След потвърждаване на клиничната диагноза, пациентите са били подлагани на 3-дневен диетичен режим, задоволяващ оптимално потребностите им от макро- и микронутриенти. Пациентите водели дневник за храненето, попълвали анкети и били оценявани на база психометрични тестове.

Като резултат пациентите отчели положително влияние на храненето върху субективната им оценка на настроението, а психологическите тестове недвусмислено показали подобрение на симптомите при мания и депресия.

Физиологично нашият мозък е изложен на влиянието на веществата, които приемаме, и функционирането му зависи пряко от наличието на определени витамини и минерали. Очакват се още разработки в тази област.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"