Очите са богатство, което трябва да пазим всеки ден

Очите са богатство, което трябва да пазим всеки ден
A A+ A++ A

Слънцето, инциденти, някои специфични дейности и особено работата с компютър са фактори, които могат да увредят очите,  да нарушат трайно зрението. Ето как да защитите очите си и да имате добро зрение по-дълго:

  • Защитете очите си от слънцето!

Основното е носенето на защитни слънчеви очила през лятото и на ски през зимата, а и през цялата година, когато има слънце. Най-добре е да имате 3-4 чифта под ръка - в чантата, в колата, в спортната чанта. При възможност използвайте и шапка с козирка, така защитавате очите и си осигурявате визуален комфорт.

  • Защитете очите си от травма!

Както по време на работа, така и при домашни дейности и градинарство очите могат да пострадат. Носенето на защитни очила ще ви предпази. Имайте предвид, че очите са обект на травма и при много видове спорт.

  • Защитете очите си от компютъра!

Какво се случва с очите ви след дълги часове прекарани пред компютъра? Зрителна умора, доброкачествена, но доста неприятна: зачервени очи, сърбеж, дразнене, дори сълзене, болка в очите. Може да се придружава от главоболие, болки в гърба. Решението е честа почивка – ставане, разходка, смяна на дейността. Препоръчително е и често да премествате погледа от екрана, да задържате поглед в далечна точка, най-добре зелен обект, например дърво. Това малко акомодационно упражнение има голямо възстановяващо действие. Най-лесно приложете правилото 20:20:20 за почивка на очите – на всеки 20 минути работа с компютър, премествайте поглед за 20 секунди върху предмет на около 20 крачки от Вас!

  • Защитете очите си от инфекции!

Не пипайте очите си! Това не се отнася само за децата. Не търкайте очите си, без да сте измили добре ръцете си. Можете да пренесете микроорганизми и в резултат да се развие повече или по-малко сериозна инфекция.

Кога да търсим помощта на офталмолог? Добрата грижа предполага да се обърнем към очен лекар при най-малката промяна в зрението или състоянието на очите. Специалистът ще ни помогне да запазим и да се радваме по-дълго на това безценно богатство.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници