За сергиите в Стария Несебър

За сергиите в Стария Несебър
A A+ A++ A

Общината в Несебър забрани на търговците да излагат сергии на улицата, на стени на исторически сгради, както и въобще на обществени места. С една дума, тази „царствена“ пъстроцветност от гащи, чорапи, кожени изделия, сладоледи, дъвки, колани, ядки и „бижута“, с която бяхме свикнали от години, вече няма да я има.

Така общината спазва разпореждане от ЮНЕСКО, към която организация е именно Старият Несебър. Живущите в „паметника на културата от световно значение“ обаче протестират с довода: „Сега ли се сети държавата за тези мерки!?“.

Само че, този довод по никакъв начин не е разумен аргумент, защото дали държавата се е сетила сега, вчера, или ще се сети утре, това не променя факта, че такъв паметник би трябвало да има определен статут и пъстри сутиени никак не стоят добре на фасадата на църква, датираща от ранновизантийския период на Несебър!

Всъщност, проблемът не е в това, дали да ги има тези мерки, защото те са задължителни, ако искаме Несебър да се запази именно като Несебър-един жив къс от историята на родното ни Черноморие. Проблемът е в това, въпросните мерки да се прилагат еднакво за всички, за да няма отново: „Всички сме равни, ама има и по-равни...!“.

#Несебър #Черноморие #община #сергии #ЮНЕСКО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »