Мама и тати са виновни, не аз!

Мама и тати са виновни, не аз!
A A+ A++ A

Изследването PISA за уменията на българските ученици да се справят с житейски ситуации отново ни нарежда на незавидното предпоследно място в света. Децата ни не умеели да решават житейски проблеми, липсвала им съобразителност.

След подобни данни обикновено у нас започва един публичен линч на учители, как образованието ни е виновно за цялото падение на младото поколение в България.

Да, но децата не се раждат с учителите. Децата започват възпитанието си в семейството. Ако на едно дете не му е обръщано нужното внимание и е растяло в деградираща среда, съвсем естествено е то да получи своите морални устои на улицата.

Няма спор, че образованието ни „куца“. Но преди всичко родителите са тези, които поемат отговорността за културата и интелекта на детето. Не ни е виновна все държавата, системата и изобщо „глобалния заговор“. Виновни сме си ние – които нямаме „интелигенция“ като прослойка, нямаме средна класа, а повечето от нас нямаме изградена култура на поведение.

И нека не правим обобщения, че децата ни са глупави, защото българчетата постоянно печелят призове на международни олимпиади, че дори спечелиха и награда на НАСА.

Но когато мама и тати нямат възпитание и не искат да имат, как тогава отрочето да израсне будно, любопитно и оправно?

#образование #ученици #възпитание #култура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »