Спазват ли детските градини новите правила за хранене?

Спазват ли детските градини новите правила за хранене?
A A+ A++ A

От тази есен всички детски градини трябва да се придържат към новите препоръки за здравословно хранене. Вече започнаха и проверки по детските заведения. Оказва се, че нарушения има, но понякога не зависи от управата на детските градини, а от липсата на доставчици на подходящи продукти в района.

Според отчета от проверката на 72 детски градини в района на Силистра все още не във всички детски заведения се предлагат пълнозърнести продукти - хляб, макарони и др., поради липса на зареждането им в населеното място, съобщават от агенция „Фокус“.

В седмичното меню на децата се предлага плодова напитка, вместо 100% натурален сок, не са включени ежедневно сурови зеленчуци и мляко. В много малко от детските заведения се предлага месо, са установили инспекторите. По-често се използва готова кайма, която не гарантира ниско съдържание на мазнини и на сол. Конфитюрите и мармаладите, които се дават на децата, съдържат под 60% плодово съдържание и липсва обявено съдържание на добавената захар.

В две от проверените детски заведения хората, участващи в приготвянето на храната, не са имали необходимото кулинарно образование. Храната се приготвя чрез здравословни технологии – варене, задушаване или печене, като пърженето е изключено или сведено до един път в седмицата, като се използва прясна мазнина, са установили проверяващите. За констатираните нарушения са издадени 45 предписания.
Проведени са срещи с фирмите доставчици, зареждащи детските заведения, за разясняване на изискванията на Наредба № 6 за здравословно хранене на децата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"