Проф. Боян Биолчев: Името на връх Мусала трябва да се запази

Проф. Боян Биолчев: Името на връх Мусала трябва да се запази
Проф. Боян Биолчев. Снимка: commons.wikimedia.org
A A+ A++ A

По повод настояването на партия „Атака“ пред президента, за промяна на името на връх Мусала в Рила планина, на връх „Свети Иван Рилски“ , потърсихме мнението на проф. Боян Биолчев-член на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към администрацията на президента на Република България Росен Плевнелиев.

Проф. Биолчев беше категоричен и в мнението си, и в оценката си на една евентуална нова смяна на името на върха:

„Не трябва да се сменя името на връх Мусала. Не бива да се сменят имена, които са натурализирани в българския език. Иначе, това което е, е посегателство в някаква форма на нещо, което българите го знаят. За по-старите поколения ще има и друг неприятен привкус, защото върхът вече един път беше преимeнуван на връх Сталин, след това беше върнато старото име.

В това може да има някакви непохватни политически намерения, но няма нищо общо с начина, по който се формира употребата на наименования в българския език. В Рила има манастир на името на рилския светец – Свети Иван Рилски. Той е създаден от него и това е напълно свързано с неговото име. Промяната на имената показва ниска национална култура.

Промяната е свързана с някакво съвременно мислене и през цялото време мирише на опита ни от социализма. Това е чист популизъм от началото до края! Какво може да има в една такава промяна? Това би било провеждане на „възродителен процес“ на имената. Този връх така го знае моят баща, така го е знаел и моят дядо.

Няма момчетата от днешно време да променят онова, което е узаконено в паметта на възрастните хора. В политическите съображения изобщо не се намесвам, имам друго мислене и не е на това равнище. Занимавам се с други неща, говоря от гледна точка на здравата логика, ономастиката и науката за наименованията.

Винаги ще възразявам срещу този род промени."

#планина #Свети Иван Рилски #наименования #Боян Биолчев #Мусала

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"