Здравната министърка съди Десислава Атанасова за клевета

Здравната министърка съди Десислава Атанасова за клевета
„Нека г-жа Атанасова да докаже твърденията си там, а аз ще се явя с моите документи“, заяви министър Таня Андреева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ще заведа дело за клевета срещу Десислава Атанасова“, обяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

Повод за думите на здравния министър са изявленията в парламента на Атанасова в сряда, която обвини Андреева за обществена поръчка от края на миналата година с намеци за корупционен заряд на информационна система, която вече работи.

„Аз не съм политик, макар да съм в такава роля, разбирам амбициите за утвърждаване на някои политици, но смятам за много грозно политика да се прави с лъжи и с опетняване на името на едни или други хора“, посочи Андреева.

„Днешният пример е точно такъв“, каза още тя.

„Гарант съм и заставам с името си зад това, че от началото на нашия мандат до момента няма нито една обществена поръчка, която да е направена „на тъмно“ и извън изискванията на закона и правилата, в която да са прокарани лобистки интереси. Няма да позволя да се спекулира с името ми и някой да си избърсва ръцете с него - ще предприема действия, включително и в съда“, подчерта министърът.

„Нека г-жа Атанасова да докаже твърденията си там, а аз ще се явя с моите документи“, добави тя.

Андреева посочи историята и хронологията на обществената поръчка от 21 декември 2013 г., която е стартирана с предмет на дейност, различен от обяснението на Десислава Атанасова.

Поръчката е за срок от 3 г., а стойността й е за 5.4 млн. лв. за три компонента.

В предмета на дейност никъде не фигурира изграждането на информационна система, което е направено през 2009 г., а става дума за поддръжка на системата на спешна помощ на тел. 112, комуникацията между спешните центрове, кол центровете. Крайният срок на подаване на документите е бил 45 дни, до 31 януари 2014 г.

„Тази процедура не е приключила, няма класиран кандидат и не разбирам твърдението, че тази поръчка се прави за определен човек“, заяви Андреева.

„Досега не е направено нито едно възражение срещу поръчката. На датата 21.12.2012 г. в нашето министерство са стартирали 3 обществени поръчки, в страната сигурно са много и този ден е нормален работен ден“, отбеляза тя.

„Договорът за поддръжката на тел. 112 е изтекъл и ако си говорим за „на тъмно“, този договор е бил сключен от г-жа Атанасова без обявена обществена поръчка, с пряко договаряне и това е с фирмата „Телелинк“. Десислава Атанасова е юрист и би трябвало да знае какво означава това“, подчерта Таня Андреева, предава БГНЕС.

#Таня Андреева #Десислава Атанасова #обществена поръчка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"