Процесът срещу Карлос Чакала започна в Париж

Процесът срещу Карлос Чакала започна в Париж
Карлос Чакала признава за убийството на около 2000 души, но по неговите думи цивилните жертви са били „само около 200“. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

В Париж започна процесът срещу венецуелския терорист Илич Рамирес Санчес, известен като Карлос Чакала, за извършването на четири атентата във Франция в периода 1982–1983 г.

Процесът беше открит от Углавния съд, специализиран в разглеждането на дела за тероризъм, и ще продължи до 16 декември, предаде АФП.

62-годишният Санчес оспорва обвинението на френския съд за извършването на четирите атентата, въпреки че признава участието си в около 100 атентата, взели близо 2000 жертви.

Санчес пое отговорност за множество терористични атаки, в които смъртта си са намерили хиляди души, в интервю по телефона пред венецуелския вестник „Насионал“, цитиран от „Франс прес“.

„По мои изчисления цивилните жертви са не повече от 10 на сто от общия брой. Сред убитите между 1500 и 2000 души цивилните жертви са не повече от 200“, заяви той в телефонното интервю от френския затвор.

Карлос Чакала е заподозрян основно като организатор или извършител на терористични актове, извършени в периода от края на 1973 г. до началото на 1984 г.

Досега той е поел отговорност единствено за вземането на 70 души за заложници в централата на ОПЕК във Виена през декември 1975 г., при което загинаха трима души.

Карлос признава, че е допускал някои малки грешки, и се сравнява с кубинския президент Фидел Кастро.

Той е убеден, че ще бъде освободен от затвора и че след това ще се присъедини към правителството на венецуелския президент Уго Чавес.

Санчес е в затвора от 1994 г. През 1997 е осъден на доживотен затвор за убийството на двама полицаи и информатор в Париж през 1975 г.

#ОПЕК #Венецуела #атентат #терорист #Франция #Париж #Карлос Чакала #Илич Рамирес Санчес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"