Данев: Искаме вдигане на всички пенсии

Данев: Искаме вдигане на всички пенсии
Ако се вдигат само най-ниските пенсии, биват наказвани тези, които са с най-голям принос към солидарния стълб и към бюджета на НОИ, смята председателят на БСК. Снимка: dariknews
A A+ A++ A

Българската стопанска камара е единствената организация, която настояваше да не се вдига минималната работна заплата, ако не се вдигнат и пенсиите, защото не е морално, заяви председателят на БСК Божидар Данев.

Според Данев трябва да се повишат всички пенсии, не само най-ниските.

„Защото, ако вдигаме само най-ниските, наказваме тези, които са с най-голям принос към солидарния стълб и към бюджета на НОИ“, подчерта той, цитиран от БГНЕС.

Чрез повишаване на пенсиите се стимулира и потреблението, а когато се вдига минималната работна заплата, се нанасят много тежки удари на пазара на труда, като по този начин се стига до закриване на едва издържащия малък и среден бизнес, смята Данев.

По думите му няма отчет какво е въздействието след предишното вдигане на минималната заплата от 240 на 270 лева.

Според Данев след тази мярка все още продължават да се закриват работни места, няма яснота за движението на пазара на труда и за равнището на потреблението.

„Българската стопанска камара настоява да се направи оценка на въздействието и чак след това да се прави законова промяна“, изтъкна той.

Данев разговаря с журналисти преди заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник. Той уточни, че по време на срещата основният въпрос за обсъждане ще бъде представителността на синдикалните и работодателските организации.

Според него най-важно е да се заздрави колективното трудово договаряне.

„Не трябва да се прави закон за организациите, защото не може да има различни правила за синдикати и за работодателски организации“, каза още Данев.

„Основното е да защитим придобивките, които имаме в Кодекса на труда“, добави той.

#Божидар Данев #Българска стопанска камара #пенсии #минимална работна заплата #Националния съвет за тристранно сътрудничество #малък и среден бизнес #пазара на труда #НОИ #потребление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »