„Дивият Изток” на Европейския съюз

„Дивият Изток” на Европейския съюз
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Дон Мъри, CBC News, Канада

Това е „Дивият Изток” на Европейския съюз. Тук национализма, шуробаджанащината, антисемитизма, корупцията и расизма срещу ромите доминират обществения сектор.

Откъде да започнем?

Може би от Чехия. Там ще се проведат парламентарни избори през уикенда. Причината? Чешкото правителство падна, защото премиерът Петр Нечас беше принуден да подаде оставка.
Негова високопоставена помощничка, която му е била и любовница, наредила на разузнаването да шпионира бившата му съпруга и да докладва. Целта била да помогне при развода.
Следва Румъния, където масовите улични демонстрации срещу корупцията продължават със седмици, месеци, година, да не споменаваме миналата година и тази преди нея. Протестите свалиха министри и правителства без да разрешат проблемите.
В България нещата са дори още по объркани. През февруари 100 000 души заляха улиците, протестирайки срещу безработицата, корупцията и високите сметки за ток. Правителството подаде оставка.
През юни новото правителство назначи в ДАНС Делян Пеевски, сочен за „медиен магнат със съмнителни приятели”, без да има опит в политиката и сигурността. След 36 часа той си замина, жертва на голямата обществена реакция.
Иронията е че включването на тези държави в ЕС през последните десетилетия имаше за цел да е първата стъпка за премахване на блатото на корупцията.
Всяка от тези държави трябваше да подпише правителствени споразумения, че е решена да изчисти законодателството си. Очевидно това не е станало.
В замяна европейските пари, реки от които, потекоха за строителство на пътища, възстановяване на сгради и подобряване на инфраструктурата.
Голяма част от тези пари просто изчезнаха. В резултат Европа увеличи, а не намали, проблема с корупцията, като осигури още средства за грабене.

Олигарсите и мафията

Позицията на Унгария по ромския въпрос е най-ярка, но официалното отношение към малцинството във всичките тези държави е непростимо.
То е продължаващо главоболие за Брюксел и за държави като Франция, опитваща се, но проваляща се, да се справи в наплива на роми от Източна Европа.
Също толкова обезпокоително за Брюксел е и продължаващата ширеща се корупция в бившия съветски блок.
България е най-тежкият случай. Това е най-бедната държава в ЕС и мнозина лидери в Брюксел, без да споменаваме легионите български протестиращи, вярват, е по-голямата част от държавата е задължена на „олигарсите” или „мафията”.
Проблемът е толкова очевиден, че след като десетки хиляди протестиращи изпълниха улиците на София това лято, за да осъдят корупцията и правителството, еврокомисарят про правосъдието Вивиан Рединг отида да се срещне с демонстрантите.
Уви, седмиците на протести не бяха достатъчни да принудят правителството да подаде оставка.
В сравнение с България, Чехия е далеч по-богата, но не и имунизирана от корупция и шуробаджанащината. За двете години на управление на Нечас няколко висши държавни служители бяха обвинени в измами, подкупи и корупция. В Румъния доклад на агенцията за интегритет казва, че половината от кметовете трябва да подадат оставка, заради конфликт на интереси, защото управляват компании на които гладовете им възлагат договори.
Сред всичко това, лидерите на ЕС гледат и цъкът критично.
По-малко от четвърт век откакто тези държави отхвърлиха комунизма. Но дали заради централизирането на властта, като в Унгария, или заради влиянието на корумпираните елити, наученото по времето на съветската доминация остава.

Дивият Изток все още процъфтява.

Превод: Агенция "Фокус"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »