Съдът оправда чужденците, окупирали бензиностанция в Благоевград

Съдът оправда чужденците, окупирали бензиностанция в Благоевград
Протестиращите природозащитници влезли в бензиностанция край Благоевград, петима от тях се завързали за бензиновите колонки, а двама се качили на покрива. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Благоевградският районен съд оправда шестимата активисти на Грийнпийс, който вчера окупираха бензиностанция на Газпром в града.

Протестиращите природозащитници влязоха в бензиностанция край Благоевград в четвъртък, петима от тях се завързали за бензиновите колонки, а двама се качили на покрива.

Арестуваните обясниха в участъка,  че протестът е заради арестуван в Арктика кораб с моряци, участвали в протестите срещу добив на газ в района. Окупацията на обекти на „Газпром“, според арестуваните, върви в Русия, Словакия, Словения и много държави от целия свят. Това е най-мащабната акция на „Грийнпийс“, които обикалят света и превземат обекти на „Газпром“ в знак на протест.

Според съдия Калина Иванова шестимата не са увредили никакво имущество и затова прекрати делото и постанови оправдателни присъди по делото по Указа за борба с дребното хулиганство. Пред съда и шестимата казаха, че веригите, с които се прикачиха към колонките на бензиностанцията не са донесени от тях, а са били на място на колонките, предаде БГНЕС.

Двамата, които се качиха на покрива също казаха, че трансперантът е бил горе, а не е бил донесен от тях. И шестимата казаха, че не са организирани от никого, а прочели за акцията в сайта на "Грийнпийс" и всеки от петимата чужденци пристигнал самостоятелно в Благоевград.

Според управителя на обекта на "Газпром" Иван Георгиев загубите на бензиностанцията, която според него не е работила 3 часа са между 1000 и 2000 лева.

Акцията на "Грийнпийс" започна в 10.45 часа в четвъртък на изхода на Благоевград в посока Симитли. Четирима от тях - Матия Кркач от Словения, Виктория Хеутскенс - Румъния, Андреа Хаврилайова - Словакия и Ясмин Карер от Австрия се привързаха с вериги към бензино и газ - колонките, които заключиха с катинари. Бенце Антович от Унгария и българинът Иван Ямалиев с помощта на стълба се покачиха на покрива и спуснаха транспарант: "Газпром вън от Арктика".

На 20 септември екипажът на емблематичният кораб „Арктик Сънрайс“ на международната природозащитна организация „Грийнпийс“ е задържан от руските власти, след като беше превзет от въоръжена брегова охрана в международни води.

Корабът „Арктик Сънрайс“ е извършвал наблюдателна мисия. „Грийнпийс“ настоява Арктика да бъде обявена за защитена зона, без достъп за нефтодобивните компании. Над 4 млн. души подкрепиха мисията на организацията в интернет.

#"Арктик Сънрайс" #"Грийнпийс" #София #Русия #Арктика #Благоевград #бензиностанция #"Газпром вън от Арктика"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »