Дерегулация и приватизация - лек за кризата?

A A+ A++ A

Тазгодишният Световен икономически форум в Давос бележи нов етап в дебата за излизането на Европейския съюз от кризата с важните речи, произнесени от Ангела Меркел и Дейвид Камерън.

Може би ключовият значим момент в тях беше изместване на реториката от страна както на немския канцлер, така и на британския премиер към един силен акцент върху растежа и заетостта, който смени предишната концентрация върху бюджетните съкращения.

Все пак остават дълбоки различия. Меркел иска да изкове по-дълбок политически и икономически съюз в ЕС - нещо, с което Камерън няма как да бъде съгласен. Меркел се застъпва за "предпазливостта", Камерън хвали "дързостта".

Но зад тези важни разделения, които със сигурност ще спъват бързите развития в рамките на ЕС, остава един дълбок консенсус.

Той може да бъде наречен "десен", "неолиберален", или по някакъв друг еквивалентен начин.

Той още повече отслабва вече слабата позиция на Партията на европейските социалисти, чийто основен аргумент в дебата беше "растеж и заетост, не рязане на разходи!"

Но какви са методите на Камерън и Меркел за създаване на растеж?

Ключовата дума в речта на британския премиер в Давос беше "дерегулация". В интервюто си в сряда за Льо Монд, немският канцлер спомена важния термин "приватизация".

Две знакови думи на ерата Рейгън-Тачър, която подготви почвата за небивалия растеж на финансовите пазари и постла пътя, водещ до настоящия момент.

Дали на европейските лидери не е нужна някаква по-радикална смяна на начина на мислене?

#Ангела Меркел #Дейвид Камерън #криза #приватизация #растеж #заетост #Партия на европейските социалисти #ЕС #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"