Плевнелиев готов да преговаря за Шенген с Холандия

Плевнелиев готов да преговаря за Шенген с Холандия
„Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой ще посети Хага през февруари, за да разговаря с холандския премиер Марк Рюте за разширяването на Шенген“, каза Плевнелиев пред журналисти. Снимка: 2space.net
A A+ A++ A

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой ще говори с холандския премиер за членството на България в Шенген; Росен Плевнелиев не изключи възможността и той да участва в срещата.

„Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой ще посети Хага през февруари, за да разговаря с холандския премиер Марк Рюте за разширяването на Шенген“, каза пред български журналисти в Брюксел президентът Росен Плевнелиев след срещата си с Ромпой, съобщи БНР.

Холандия е единствената страна в ЕС, която блокира приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

По-рано днес на пресконференция Ромпой заяви, че ще включи въпроса в дневния ред на Европейския съвет през март, ако дотогава не бъде постигнато споразумение.

Плевнелиев не изключи напълно възможността самият той да посети Хага. Държавният глава добави, че председателят на Европейския парламент Мартин Шулц е съобщил за подготовката на трета резолюция на ЕП в подкрепа на присъединяването ни към Шенген.

„Като президент поех ангажимент пред българските граждани и пред председателя на ЕК Барозу, че ще бъдем активни, ще наблюдаваме, защото за нас е много важно президентската институция да бъде участник в процеса на подобряване на работата на системата за правораздаване“, посочи държавният глава.

„Най-добрият подход, който България може да има, е да си свършим работата и да изискваме да ни оценяват по постигнатите резултати – тогава няма да има аргументи „срещу“, коментира президентът.

Според него, ако се пазарим на фаза, която още не доказва категорично, че сме си свършили работата, би било непродуктивно.

Президентът каза още, че заедно с вицепрезидента Маргарита Попова и юридическия екип на държавния глава ще зададат посоката на нов подход в назначенията в президентската квота в съдебната система.

„Искаме кандидатурите на президентството да бъдат публични – за съдебната власт и за посланиците“, добави той.

Държавният глава отбеляза, че решенията за назначаването на новите ръководители на българските дипломатически представителства ще бъдат вземани на основата на аргументи и качества.

„Да бъдеш посланик, не е награда, а заявка за работа по националните приоритети“, подчерта Плевнелиев.

#Марк Рюте #премиер #Холандия #Шенген #Президент на България #президент #Плевнелиев #Росен Плевнелиев #Ромпой #Херман Ван Ромпой #председател на Европейския съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници