България получи официално предупреждение за „нещастните кокошки“

България получи официално предупреждение за „нещастните кокошки“
Политическото решение за забраната на „неуголемени“ клетки за кокошки носачки бе взето през 1999 г. Снимка: guardian.co.uk
A A+ A++ A

Европейската комисия изпрати днес официални писма до 13 държави – членки на ЕС, с които настоява да бъде прекратена практиката на отглеждане на кокошки носачки в тесни клетки.

Европейската комисия изпрати днес официално уведомително писмо с искане за предоставяне на информация, в което от Белгия, България, Гърция, Испания, Франция, Италия, Кипър, Латвия, Унгария, Нидерландия, Полша, Португалия и Румъния се изисква да предприемат действия по отстраняване на пропуските в прилагането на законодателството на ЕС относно хуманното отношение към животните, по-специално във връзка с прилагането на забраната по отношение на „неуголемените“ клетки за кокошки носачки, която съгласно Директива 1999/74/ЕО е в сила от 1 януари 2012 г., съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия.

Политическото решение за забраната на „неуголемени“ клетки за кокошки носачки бе взето през 1999 г.

Държавите членки разполагаха със срок от дванадесет години, за да осигурят плавното преминаване към новата система и за прилагане на директивата.

Независимо от това до този момент, въпреки нееднократното напомняне от страна на Комисията, посочените по-горе държави членки не са изпълнили по адекватен начин изискванията на законодателството на ЕС.

#ЕК #Европейска комисия #кокошки #клетки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »