Бременност след конизация

Бременност след конизация
A A+ A++ A

Ракът на шийката на матката е едно от водещите онкологични заболявания при жените. При диагностицирана цервикална дисплазия се препоръчва конизация. Конизацията представлява изрязване на част от тъканта с формата на конус. Процедурата се прави за поставяне на диагноза, както и за лечение.

Въпросите, които възникват, обикновено са свързани с това как тази процедура ще засегне протичането на бъдеща бременност.

Възможно ли е след тази процедура да се развият невъзможност за износване на плода, преждевременно раждане, стерилитет?

Конизацията се провежда с локална упойка. Направена от специалист, процедурата е безболезнена, а болничният престой след нея е около два дни.

Възможните рискове за развитието на бъдеща бременност след конизация са свързани с:

- Стеноза на шийката на матката. Това може да причини невъзможност за разширение на последната, което е необходимо за протичане на нормално раждане. Ако е диагностицирана, по време на раждането съвременната медицина може да се  справи с този проблем.

- Невъзможност на шийката на матката да стои затворена по време на бременността. Това може да се изрази в невъзможност за износване на плода и преждевременно раждане. При преценка на лекаря и необходимост може да се направи сирклаж (зашиване на шийката на матката при бременност).

- Инфертилност – макар и екстремно рядко, конизацията може да стане причина жената да няма деца.

Конизацията е ефективен и безопасен метод за лечение на рак на шийката на матката. За това в каква степен извършването на тази процедура може да засегне бъдеща бременност зависи каква част от тъканта е изрязана. Усложненията при протичане на бременността след конизация засягат само около 2% от жените.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »