Тютюнопушенето води до Алцхаймер

Тютюнопушенето води до Алцхаймер
A A+ A++ A

Пушенето на средна възраст удвоява риска от развитие на Алцхаймер и други форми на деменция, съобщават американски учени.

Всеизвестно е, че пушенето причинява милиони смъртни случаи годишно заради уврежданията на сърцето и рака на белия дроб.

Проведеното мащабно проучване сочи, че е двойно по-вероятно пушачите на средна възраст да развият деменция след 2 десетилетия. Изследването обхваща 21 123 доброволци на възраст между 50 и 70 години. Критерий, по който са допускани в изследването, е да бъдат дългогодишни пушачи.

Резултатите сочат, че 25% от тях – 5367 души, са с начална форма на деменция. От тях на 1136 е поставена диагноза Алцхаймер.

Алцхаймер е тежко заболяване, което е най-честата причина за деменция в световен мащаб. Заболяването засяга тежко мозъчната функция и лишава човек от способността му да се грижи за себе си и да има адекватна преценка. Броят на заболелите расте с всяка изминала година и като вероятна причина за това се изтъква и тютюнопушенето, наред с фактори от околната среда и хранителните навици.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"