30% от учениците са с наднормено тегло

30% от учениците са с наднормено тегло
Само 24% от децата спортуват всеки ден. Повече от 1/3 са физически активни по-малко от два пъти седмично, сочи още изследването. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над една трета от учениците на възраст между 6 и 19 години са с наднормено тегло.

30% от учениците между 6 и 19 години са с наднормено тегло, а 12% вече са затлъстели, сочи проучване на Националния център по обществено здраве и анализи, проведено в периода 2010–2011 година, съобщи БНР.

За сравнение, през 2004 г. децата с наднормено тегло в тази възрастова група са били 20%, 1/4 от които със затлъстяване.

Данните бяха представени по повод инициативите, свързани с Европейския ден на здравословното хранене.

Над 1/4 от децата с наднормено тегло ядат тестени закуски и чипсове повече от веднъж дневно, а 60% пият и газирани напитки със същата честота.

Само 24% от децата спортуват всеки ден. Повече от 1/3 са физически активни по-малко от два пъти седмично, сочи още изследването.

В рамките на Европейския ден за здравословно хранене професионалните готвачи от „Евроток“ ще готвят здравословни храни с деца от столичните училища и детски градини.

Целта е у децата да се провокира интерес към темата здравословно хранене, а на родителите да се покаже, че полезната храна не е задължително скъпа и трудна за приготвяне.

#ученици #наднормено тегло #затлъстяване #проучване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »