Датският посланик: Българите ще са богати след 30 г. в ЕС

A A+ A++ A

След 30 години членство в ЕС българското население ще се радва на толкова високи доходи, колкото гръцкото население, ако не и на по-високи, според датския посланик в София.

Посланикът на Кралство Дания у нас Н. Пр. Коре Янсон говори в петък на пресконференция, по време на която очерта основните приоритети на Датското председателство на ЕС.

Като основание за оптимизма си датският посланик посочи разумната фискална политика на българското правителство.

„Смятам, че причината, поради която доходите на гърците са по-високи от тези на българите и на румънците и на населението на останалите новоприсъединили се държави – членки на ЕС, е фактът, че Гърция се присъедини към ЕС преди 30 години и през тези години е можела да се ползва от предимствата, които й носи това членство. През този период много пари са били насочвани към Гърция по различни европейски фондове“, заяви посланик Янсон, цитиран от БГНЕС.

Според него проблемът на населението на новоприсъединилите се държави членки е, че техните държави са се присъединили към ЕС по-късно заради политическата ситуация в Европа в близкото минало.

Като основни приоритети на Датското председателство на ЕС посланик Янсон посочи справянето с дълговата криза в еврозоната и подчерта, че основните усилия в тази връзка ще бъдат насочени към стимулирането на растеж в Европа.

Икономическите приоритети на Датското председателство са създаването на по-динамична, по-зелена Европа, с бюджет, ориентиран към бъдещето за периода 2014–2020 г.

„За европейците е от ключово значение Европа да продължи да съществува като глобална икономическа сила, с която всички се съобразяват. Не искаме Европа да остане маргинализирана на фона на световния пазар“, изтъкна посланик Янсон.

Той отново посочи, че Датското председателство на ЕС подкрепя бързото приемане на България и Румъния в Шенген. Датският посланик заяви, че Датското председателство ще продължи преговорите с Исландия и Турция.

То ще работи за вземане на решение от държавите членки за започване на преговори за присъединяване с Черна гора и за предоставянето на статут на държава кандидатка на Сърбия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »