АФП: Протестното движение в България се втвърдява

АФП: Протестното движение в България се втвърдява
A A+ A++ A

Участниците в демонстрациите втвърдяват позициите си, израз на което беше обсадата на парламента в продължение на часове, но социалистите, главната политическа сила, подкрепяща технократския кабинет на Пламен Орешарски, все още отхвърлят исканията за предсрочни избори.

Демонстрантите блокираха около 30 депутати и трима министри в парламента след заседание на комисията за ревизия на бюджета. Първият опит за извеждането им с автобус се провали и това предизвика сблъсквания, в които имаше 20-ина ранени, включително трима полицаи. Обсадата на парламента беше вдигната едва рано тази сутрин, а предвиденото за днес заседание на законодателния орган беше отменено.

„Търсенето на демократични решения става все по-трудно“, призна председателят на парламента Михаил Миков.

„Евентуални незабавни избори само ще повторят статуквото в парламента“, подчерта лидерът на социалистите Сергей Станишев, като отказа да отстъпи пред исканията на демонстрантите, които настояват за оставка на правителството на Пламен Орешарски.

Станишев обвинява бившия премиер Бойко Борисов, който подаде оставка през февруари под натиска на улицата, че е организирал „провокациите“ във вторник вечер. Според социалистическия лидер Борисов залага на нови избори, за да се върне във властта с партията си ГЕРБ.

Но критични гласове се издигнаха и сред самите социалисти: „Необходими са нови избори, за да може да стане дебат“ за бъдещето на страната, писа евродепутатът социалист и бивш външен министър Ивайло Калфин на страницата си във „Фейсбук“. Пред телевизия bTV той поиска още сега да се нарочи дата за избори през май 2014 г. успоредно с вота за евродепутати. Днес двата основни синдиката „Подкрепа“ и КНСБ се присъединиха към исканията на демонстрантите за предсрочни избори.

ГЕРБ наистина спечели най-много депутатски места на изборите на 12 май, но не успя да сформира мнозинство, за да управлява. На 29 май българският парламент одобри кабинета на Пламен Орешарски с гласовете на депутатите от Социалистическата партия и Движението за права и свободи на турското малцинство. Втора вълна от протести след февруарските избухна на 14 юни след назначаването начело на Държавната агенция за национална сигурност на депутат от ДПС, скандалния медиен магнат Делян Добрев.

„Хората протестират срещу модела на управление, който е смесица от икономика, престъпност и политика. Тази смесица, получила се след свалянето на тоталитарния режим през 1989 г., намира своя израз във всички парламентарно представени партии“, заяви пред АФП политологът Цветозар Томов. „Изходът е несигурен. Предсрочни избори изглеждат неизбежни тази есен, ако напрежението продължи да е засилва, или през идната пролет“, каза той.

„Очакват ни дълги години агония, преди моделът да бъде променен“, подчерта Томов. Според него трябва време да се внесат поправки в Избирателния закон, за да се улесни влизането в парламента на малките партии и за да се позволи създаването на нова политическа сила, представляваща протестиращите, които често са с различни позиции.

Днес Европейската комисия заяви, че следи с безпокойство събитията през последната нощ в София. Чрез своя говорител Оливие Байи тя настоя „двете страни да проявяват сдържаност“.

(По БГНЕС)

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »