Серотонинът – хормонът на щастието

Серотонинът – хормонът на щастието
A A+ A++ A

Серотонинът е един от приблизително 50-те невротрансмитери в мозъка. Невротрансмитерите са вещества, с помощта на които се предава информацията между различните клетки и центрове в мозъка.

Серотонинът играе важна роля в контрола на определени телесни функции като сън, настроение, поведение, сексуално желание. През последните години се смята, че депресията и обсесивно-компулсивните разстройства също се причиняват от нарушение в серотониновите нива.

Серотонин и депресия

Приблизително 3,5% от хората страдат от депресия. Според изследователите развитието на депресия може да се дължи на недостиг на серотонин или на неправилното му разпознаване/усвояване.

Новите класове антидепресанти блокират абсорбцията на серотонин в мозъка, подобрявайки комуникацията между мозъчните клетки.

Как храната повлиява серотонина?

Някои храни могат да повлияят серотониновата продукция. Продуктите, богати на въглехидрати, повишават нивото на серотонина. Смята се, че мазните риби като сьомга и тон, богати на омега-3 мастни киселини, също повишават секрецията на хормона и спомагат за доброто настроение и усещането за спокойствие.

Аминокиселината триптофан е есенциална за продукцията на серотонин. Следователно храните, съдържащи триптофан, също спомагат за серотониновата продукция. Такива храни са шоколадът, бананите, млякото, мангото и др.

Какво е серотонинов синдром?

Серотониновият синдром се изразява в прекомерно високи нива на серотонин в мозъка и кръвта. Обикновено той е следствие на грешка в лечението или самолечение, при което дозата на лекарството не отговаря на нуждите на пациента. Среща се като страничен ефект на някои от по-старите групи антидепресанти. Симптомите на серотониновия синдром са:

-       Объркване

-       Страх

-       Тремор (треперене)

-       Потене

-       Учестена сърдечна дейност

-       Загуба на координация

-       Температура

-       Смърт (в извънредно редки случаи)

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »