ARM устройствата с Windows 8 няма да могат да се използват с други ОС

ARM устройствата с Windows 8 няма да могат да се използват с други ОС
A A+ A++ A

Когато в края на миналата година от Microsoft съобщиха, че предвиждат да въведат опцията secure boot, която предотвратява атаките срещу bootloader софтуера в устройствата с Windows 8, новината предизвика доста недоволство от страна на потребителите. Причината за това е, че тя ще направи невъзможно инсталирането на друга операционна система, например някаква Linux дистрибуция. В отговор от Microsoft съобщиха, че производителите ще могат да предоставят възможности за изключване на secure boot за потребителите, които искат да използват алтернативни операционни системи.

Според последните публикации по темата обаче устройствата, които работят с Windows 8 и използват процесори с ARM архитектура, няма да предлагат такава възможност. Новината привлече вниманието на организации като Software Freedom Law Centre и на Free Software Foundation, които смятат, че производителите трябва да добавят възможност и за изключване на опцията.

http://blogs.computerworlduk.com/open-enterprise/2012/01/is-microsoft-blocking-linux-booting-on-arm-based-hardware/index.htm

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници