Орешарски: Няма да подам оставка!

Орешарски: Няма да подам оставка!
Премиерът Пламен Орешарски в Бургас. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Пламен Орешарски каза пред журналисти в Бургас, че няма да подаде оставка. Попитан дали няма да подаде оставка след 35 дни протести, той отговори с въпрос: „А какво да кажа на тези 200 хиляди, които ме подкрепят?!“.

Пред журналисти премиерът коментира и предложението си за председател на ДАНС така: Владимир Писанчев се забелязва пръв, защото досега беше заместник на ДАНС.
Забавянето си с кандидатурата Орешарски обясни с много консултации с потенциални кандидати, включително и с хора извън системата. Според министър-председателя няма основания за протести, защото Писанчев и досега е бил началник, макар и временно изпълняващ длъжността. Той е най-опитният измежду сегашното ръководство от средния ешелон на агенцията, добави Орешарски.

Смятам за важно, че ЕС работи за постигане на консенсусно решение, което да позволи, от една страна, включването в списъка на терористичните организации на военното крило на „Хизбула“, а от друга страна, да бъде запазено сътрудничеството във всички партии и финансовата подкрепа на нашия финансов партньор в Близкия изток Ливан“.

Оценявам факта, че терористичният акт не повлия на отношенията между България и Израел, точно напротив, смятам, че той обедини усилията на двете страни за още по-добро сътрудничество, каза още Орешарски.

„Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност“. С тези думи на Левски, премиерът Пламен Орешарски се обърна към близките на загиналите и пострадалите от атентата на бургаското летище преди година. Той припомни, че днес честваме 176 години от рождението на Апостола. В изказването си Орешарски каза, че година след ужасяващата трагедия на това място споменът се завръща по-ясно отвсякога, за да ни покаже, че тероризмът няма оправдание.

„Не съществува религиозна, политическа или лична кауза, която да оправдае такава жестокост“, заяви Орешарски. Той изрази своята съпричастност с мъката на израелския народ, който има дълбоки исторически връзки със страната ни.

„В България от векове мирно съжителстват различни общности и вероизповедания. Нейното общество е толерантно и демократично.

За съжаление няма механизъм, който да е доказал своя ефект срещу тероризма“, добави премиерът и каза, че единствената възможност, която имат демократичните общества, е да се обединят и да се борят заедно.

Той изказа благодарност към нашите съюзници, които от самото начало оказват съдействие за разследването на атентата, и изброи партньорските служби на държавите – членки на ЕС, на САЩ, Израел, Австралия, Канада и не на последно място - на Ливан.

Церемонията по отбелязването на годишнината започна с минута мълчание. Своята съпричастност към мъката на близките от името на президентството изрази началникът на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева.

#Орешарски #правителство #оставка #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"