Световните медии: Демонстрациите в България нямат край

Световните медии: Демонстрациите в България нямат край
A A+ A++ A

"Евронюз": България се е върнала в изходна позиция

Минаха три седмици. А демонстрациите в България продължават. Алергични ли са българите към думата „правителство”?Решителни антиправителствени протести разтърсват балканската държава за втори път тази година. Хиляди млади мъже и жени с професии, които бяха изпаднали в явно мълчание по време на изминалите трудни години, се събират всеки ден пред Народното събрание, което все още носи трогателното мото „Съединението прави силата” над своята опръскана с домати врата. 

Те са тук, за да изразят своето възмущение от тайното споразумение между държавата и организираната престъпност, от наглата бруталност, с която сегашната коалиционно правителство, оглавявано от Пламен Орешарски (и, ако трябва да сме честни, и предишното правителство) опитва да гласува за закони, позволяващи на известни престъпници монопол и защита от прокуратурата. За много от тези протестиращи, България се е върнала в изходна позиция - точно там, където беше преди 23 години, когато излезе от десетилетия на комунистическо управление с напълно компрометирана политическа система. 

Българите посрещнаха ХХІ век с вяра в много невъзможното добро, честно управление. Но през 2013 г. надеждата и мълчаливото преглъщане изглежда най-накрая беше изчерпано. Българите са на улицата- презрителни, тихи, но явно ядосани на цялата политическа класа.

В. „Тагесцайтунг”: Правителството се прави, че не чува как му искат оставката

Демонстрациите в България нямат край. От 21 дни българите излизат всеки ден по улиците, протестират срещу корупцията и искат оставката на правителството. То, от своя страна, се прави, че не чува.

А в сряда вечерта около 25 000 души излязоха в столицата, за да излеят гнева си към новите управляващи. Демонстрантите носеха знамена и лозунги като "Мафиотите да отиват в затвора!". 

Гражданските акции са насочени главно срещу все още широко разпространената корупция и връзкарство в страната. Наред с това протестиращите призовават за промени в избирателния закон, за да се гарантира, че в парламента ще бъдат представени повече малки партии.

В четвъртък президентът Росен Плевнелиев подчерта, че управляващите не трябва да си затварят очите пред исканията на хората.

В. „Мителбайерише цайтунг”: Социалистите обвиниха президента, че разделя нацията

На фона на продължителните антиправителствени протести в България президентът Росен Плевнелиев не изключва провеждането на нови избори. От своя страна, социалистите, които управляват страната заедно с турското Движение за права и свободи, отхвърлят възможността за избори толкова скоро след вота от 12 май.

Протестиращите, повечето от които са проевропейски настроени, обвиняват действащия кабинет, че зависи от олигарсите, и искат неговата оставка. Протестите започнаха на 14 юни. 

Междувременно, българският президент беше обвинен от социалистите, че е част от мощните икономически интереси и че разделя нацията. На малък контра-митинг в София поддръжници на правителството поискаха оставката на държавния глава, който по-рано призова управляващите да преодолеят кризата и да говорят с протестиращите.

Плевнелиев също така изрази загриженост за образа на България в чужбина. Предисторията на това изказване е свързана с изявленията на „Атака”, която обиди чуждестранните инвеститори като колониални господари.

 

(По агенция Фокус)

#протести #правителство #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »